Kryesoret Withers: Jeni mes demokracisë dhe diktaturës

Withers: Jeni mes demokracisë dhe diktaturës

105
17
SHPËRNDAJE

Intervistë bombë e ish-ambasadorit amerikan. Te Ministria e Brendshme, Berisha vuri dhelprat për të ruajtur kotecin zgjedhor. Kryeministri  ka miq tek OSBE

Intervistë për gazetën “Shqip”

John L. Withers II

16 prill, 2013

Intervistoi: Gjergj Erebara

John WithersIsh-ambasadori i Shteteve të Bashkuara të Amerikës, John L. Withers II, dha një intervistë për gazetën “Shqip” ku analizon me gjuhë aspak diplomatike situatën aktuale në Shqipëri si një pikë vendimtare: Shqipëria, thotë ai, më 23 qershor do të përcaktojë nëse do të ecë drejt demokracisë, apo drejt diktaturës. Berisha bëri një “grusht shteti administrativ” në zëvendësimin e anëtarit të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve të hënën dhe shqiptarët janë ata që duhet të garantojnë zgjedhje të lira dhe të ndershme më 23 qershor më shumë sesa vëzhguesit ndërkombëtarë. Manipulimi i zgjedhjeve është një shqetësim real dhe i bazuar, pasi sipas ish-ambasadorit, Berisha ka emëruar dhelprat e tij besnike si roje te koteci i zgjedhjeve.

Withers qe ambasador në Tiranë nga gushti i vitit 2007 deri në dhjetor 2010. Gjatë kësaj kohe, ai u përball me disa tentativa antidemokratike të qeverisë së Berishës, përpjekjet për të kontrolluar shërbimin sekret, për të fshehur të vërtetën rreth tragjedisë së Gërdecit, si dhe përndjekjet ligjore të dështuara kundër Lulzim Bashës për skandalin e kontratës 1 miliard euro të rrugës Durrës-Kukës e raste të tjera. Një historian nga profesioni, aktiviteti i tij pas kuintave u bë i ditur nga publikimi i kabllogrameve të diplomacisë amerikane nga organizata “Wikileaks”. Zyrtarisht, Shtetet e Bashkuara as nuk e konfirmojnë dhe as nuk e mohojnë vërtetësinë e kabllogrameve. Withers rezulton nga kabllogramet një njohës i thellë i Shqipërisë, me interes të veçantë për historinë dhe kulturën e popullit shqiptar, një vëzhgues i hollë i figurave politike nga mazhoranca dhe opozita.

Nga kabllogramet u bë e ditur një situatë shumë miqësore mes qeverisë së Berishës dhe diplomacisë amerikane që vijoi deri në kohën e shpërthimit në Gërdec, një situatë që u përmbys totalisht pas përpjekjeve të Berishës për të mbrojtur përgjegjësit e tragjedisë nga drejtësia. Marrëdhëniet u ftohën dhe ambasadori Withers u konsiderua shumë shpesh si armiku kryesor i qeverisë. Pas largimit të tij dhe daljes në pension nga shërbimi diplomatik amerikan, Withers ka dhënë disa intervista të hapura dhe pa gjuhë diplomatike. Shpesh qeveria dhe zyrtarët e saj janë përpjekur të ulin rëndësinë e fjalëve të pakompromis të Withers duke argumentuar se mendimet e tij nuk përbëjnë qëndrim zyrtar të SHBA-së apo se ai është “një pensionist”. Withers vetë thotë se këto janë mendimet e një qytetari amerikan, por ama janë mendimet e një qytetari privat shumë të shqetësuar për fatin e Shqipërisë. Kjo është intervista më e ashpër deri më sot e ish-ambasadorit Withers dhënë për median shqiptare.

Intervista do të publikohet e plotë në dy numra të gazetës “Shqip”, ditën e mërkurë dhe të enjte më 17 dhe 18 prill. Ambasadori Withers harxhoi disa javë kohë në përgatitjen e përgjigjeve dhe në këtë kohë shumë gjëra ndryshuan, përfshirë krijimin e aleancës Meta-Rama dhe ndryshimin e anëtarit të KQZ-së. Megjithëse në pension, Withers duket i informuar shumë mirë për ngjarjet kryesore që kanë ndodhur në Shqipëri.

Hyrje

Fillimisht më lejoni të them se sa mirënjohës jam ndaj z. Besnik Myftari, drejtor i gazetës prestigjioze “Shqip”, që më tha mundësinë për këtë intervistë. Unë dua të falënderoj gjithashtu z. Gjergj Erebara për pyetjet e tij të mprehta. Tashmë unë jetoj larg Shqipërisë, por mendimet e mia janë ende shumë me vendin dhe popullin tuaj. Unë nuk jam më një diplomat dhe mendimet e mia nuk reflektojnë ato të qeverisë së Shteteve të Bashkuara. Këto janë vetëm mendimet e mia si një amerikan privat.

Por fjalët vijnë nga një njeri që beson te Shqipëria dhe që shqetësohet thellë për ju, miqtë e mi shqiptarë. Mendimet e mia janë ato të vetëm një njeriu, por unë përfaqësoj frymën e të shqetësuarit për vlerësimin tuaj.

Pyetja 1: Shqipëria do të zhvillojë zgjedhje të përgjithshme më 23 qershor. Çfarë rëndësie mund të kenë këto zgjedhje për shqiptarët?

Besoj se kur historianët në të ardhmen do të shikojnë pas më 23 qershor 2013, ata do ta shënojnë këtë si një nga datat më të rëndësishme në historinë moderne të Shqipërisë.

Se si do të votojnë shqiptarët, do të përcaktojë asgjë më pak se sa faktin nëse Shqipëria do të rikonfirmojë qëndrimin e vet në listën e demokracive të botës apo do të tërhiqet edhe një herë te një diktaturë e zymtë.

Përgjatë viteve të fundit, unë kam parë me shqetësim dhe trishtim se si qeveria e Kryeministrit Sali Berisha ka punuar pa pushim për të minuar liritë individuale, për të sabotuar institucionet e krijuara për t’i shërbyer dhe mbrojtur popullin shqiptar dhe për të përqendruar fuqitë ekskluzivisht në duart e tij.

Gjykatat – gjykatat tuaja – janë detyruar të nënshtrohen. Presidenti nuk përfaqëson popullin në tërësi, por vetëm partinë e shumicës. Kritikët e qeverisë nga media – shikoni sulmet aktuale të qeverisë ndaj “Top Channel” pikërisht tani – janë bastisur për shkak se nuk janë dakord, njësoj si në kohën e komunizmit.

E çfarë ka mbetur pas kësaj për ju, popullin shqiptar? Ka mbetur një gjë, por një gjë shumë e rëndësishme – e drejta juaj për të votuar. E drejta juaj për të përcaktuar jo vetëm se kush do ta drejtojë vendin, por edhe se si do të drejtohet vendi, në çfarë drejtimi dhe në bazë të kujt ligji.

Nuk është vendi im për të bërë avokati për ndonjë parti politike apo ndonjë udhëheqës politik. Por u them këtë votuesve shqiptarë: 23 qershori është dita juaj. Dita për të thënë “jo” ndaj diktaturës.

Është dita për t’i thënë “jo” sundimit të njeriut të fortë. Është dita që ju t’i thoni “jo” rikthimit tek e shkuara e errët, ndaj të cilës paraardhësit tuaj luftuan aq ashpër për ta rrëzuar. Është koha për t’i thënë “po” ndryshimit. Është koha për t’i thënë “po” të ardhmes.

Pyetja 2: Cilësia e administratës zgjedhore ka qenë shumë e ulët në të ardhmen. A mendoni se zgjedhjet e lira dhe të ndershme janë të mundshme në Shqipëri?

Për fat të keq, keni të drejtë. Shqipëria shumë rrallë ka zhvilluar zgjedhje që kanë plotësuar kushtet themelore dhe universale të të qenët të lira dhe të ndershme.

E di se shumë njerëz janë lodhur dhe po shtrojnë pyetjen nëse ata mund apo duhet të presin që zgjedhjet e ardhshme do të jenë më të mira. Unë e kuptoj këtë ndjenjë, veçanërisht në dritën e veprimeve të fundit të autoritetit sundues. Shikoni lëvizjen e tij për të kapur kontrollin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, tani që Lëvizja Socialiste për Integrim, (LSI) u largua nga qeveria. Veprimet e Parlamentit më 15 prill për heqjen e përfaqësuesit të LSI-së nga KQZ janë njëkohësisht në kundërshtim me Kodin Zgjedhor dhe ligjin.

E thënë thjeshtë, është një coup d’etat (grusht shteti) administrativ kundër një institucioni që supozohet të jetë i pavarur. Parlamenti nuk ka bazë ligjore për të përmbysur prerogativat e Kodit Zgjedhor mbi KQZ-në.

Të ashtuquajturat argumente “ligjore” për të kundërtën janë kaq dukshëm të çuditshme dhe nuk reflektojnë as përmbajtjen dhe as qëllimin e Kodit. Ai nuk ka kurrfarë të drejte të marrë me mend “frymën” e ligjeve apo statuteve. (Me këtë logjikë, a do të vendosë ai një ditë se në fakt “fryma” e një vote është hedhur pikërisht në të kundërt të mënyrës se si votuesi e hodhi atë?)

Cili qe motivi i vërtetë i Parlamentit në ndërmarrjen e këtij veprimi ekstrem? Ne të gjithë e mbajmë mend se si qeveria përdori shumicën e vet në Komisionin Qendror të Zgjedhjeve për të manipuluar zgjedhjet vendore të vitit 2011 në Tiranë.

A ka plane të ngjashme që po zbatohen tani në vende të tjera? Ne duhet ta themi të vërtetën ashtu siç është: Veprimet e Parlamentit të hënën qenë një grabitje pushteti, thjesht dhe pastër – një grabitje pushteti që vë në pikëpyetje angazhimin e deklaruar shpesh të qeverisë dhe Kryeministrit dhe qeverisë për të zhvilluar zgjedhje të lira dhe të ndershme.

Një shqetësim po kaq i madh është roli i Ministrisë së Brendshme. Ajo mbikëqyr, bashkë me elementë të tjerë kyç në zgjedhje, përpilimin e regjistrit të zgjedhësve, i cili sërish, siç e dimë ne të gjithë, ka qenë një mjet i përdorur prej shumë kohësh për të prishur zgjedhjet. Të gjithë shqiptarët duhet të pyesin vetveten: Pse vetëm dy muaj para zgjedhjeve regjistri i zgjedhësve nuk është gati?

Pse ka kaq shumë votues të publikuar në listë dhe pse ky problem nuk është zgjidhur?

Pse ministria dukshëm po e ul numrin e emrave të publikuar? Pse dhjetëra, apo ndoshta qindra e mijëra adresa të votuesve nuk janë certifikuar?

Të gjitha këto probleme do të duhej të ishin trajtuar shumë kohë më parë. Veprimet e ministrisë, më vjen keq të them, nuk ndihmojnë për gjë tjetër veçse për t’i shtuar këto shqetësime. A janë vonesat rrjedhojë e faktit se udhëheqësit kryesorë në ministri janë besnikë të mirënjohur të Kryeministrit? A janë këto probleme të lidhura, siç tregon e shkuara e tyre, me përpjekjet e mëparshme për të përcaktuar fushën e lojës elektorale, në mënyrë që të mbajnë Partinë Demokratike në pushtet? Me fjalë të tjera, a ka punuar Kryeministri për të emëruar dhelprat e tij për të ruajtur qymezin zgjedhor të pulave?

Më vjen keq që jam dyshues, por veprimet e ministrisë në vetvete krijojnë këto shqetësime. Nëse do të isha shqiptar, do të kërkoja transparencë të plotë për veprimet e ministrisë në kryerjen e këtyre detyrave.

Pyetja 3: Shqiptarët kanë opinion shumë pozitiv për vëzhguesit ndërkombëtarë dhe këndvështrimet e tyre shpesh shihen si më të besueshme sesa vendimet e gjykatave dhe se prania e tyre si monitorues zgjedhjesh shpesh merret si një garanci për procesin. Megjithatë ka disa që mendojnë se vëzhguesit ndërkombëtarë shpesh vlerësojnë më shumë stabilitetin sesa demokracinë në Shqipëri. A mundet që ne me të vërtetë të presim që monitoruesit e huaj më vete do të garantojnë zgjedhje të lira dhe të ndershme? Apo ka diçka që duhet bërë nga vetë shqiptarët?

Unë kam besim të plotë se monitoruesit ndërkombëtarë do të bëjnë gjithçka që kanë në dorë për të siguruar se zgjedhjet do të jenë të lira dhe të ndershme. Por ne e dimë nga eksperienca e shkuar, se shumica e manipulimeve ndodh para se vëzhguesit të mbërrijnë dhe larg kontrollit të tyre, aty ku nuk është e mundur të dallohet.

Unë nxis publikun shqiptar të raportojë çdo agresion ndaj procesit të votës te monitoruesit. Është mirë që të ndihmoni ata në mënyrë që ata t’ju ndihmojnë ju. Unë vetë kam dy shqetësime në lidhje me vëzhguesit ndërkombëtarë. E para, është shumë e njohur se Kryeministri ka mbështetës afatgjatë mes disa ndërkombëtarëve, veçanërisht disa nga Parlamenti i OSBE-së, të cilët kanë bërë gjithçka kanë mundur për t’i paraqitur zgjedhjet e shkuara në një dritë më pozitive nga sa ishte e nevojshme. Kjo nuk duhet të lejohet më.

E dyta, duket se vëzhguesit e huaj priren t’i gjykojnë zgjedhjet me standarde relative. Me fjalë të tjera, qëndrimi i tyre duket se janë “zgjedhjet aktuale, megjithëse me të meta, janë margjinalisht më të mira sesa paraardhësve dhe rrjedhimisht ne i konsiderojmë ato të pranueshme.” Ky është një gabim. Unë besoj se në të vërtetë zgjedhjet shqiptare duhet të vlerësohen sipas standardeve objektive ndërkombëtare.

Populli shqiptar meriton zgjedhje me cilësinë më të lartë si të gjithë popujt në Europë, në Amerikë e nëpër botë.

Pyetja 4: Kur ju ishit ambasador në Tiranë, ne pamë përpjekjet tuaja në mbështetje të Prokurorisë së Përgjithshme gjatë kohëve të vështira të hetimit të Gërdecit. Por të gjitha rastet e hetimit të profilit të lartë nuk ia dolën të mbyllen me dënim. Për shembull, vrasjet e 21 janarit 2011. Si ndiheni kur shikoni se shumë nga “të këqijtë” ia dolën të shmangin ndëshkimin? Çfarë mund të bëhet për ta bërë sundimin e ligjit të funksionojë?

Jam shumë i zhgënjyer nga vendimet e fundit të gjykatave. Ti ke shumë të drejtë. Gjatë punës sime si ambasador, unë pashë sistemin e drejtësisë si shpresa më e mirë për ta lëvizur përpara tranzicionin demokratik të Shqipërisë dhe, duke përdorur gjithçka mundja, e mbështeta drejtësinë, prokurorët dhe procedurat e drejta të gjykatave përballë presionit politik në çdo mënyrë si të mundja. Sot, gjithsesi, duket se gjykatat janë rrënuar përballë këtyre presioneve.

Çështje pas çështjeje – Gërdeci, rruga Durrës-Kukës, gjyqi për korrupsion ndaj Metës, vrasjet e 21 janarit – gjykatat kanë dëshmuar se ato nuk janë më garantues të drejtësisë së barabartë para ligjit. Tashmë, me zyrën e Presidentit të bindur – një President që nuk është më zëri i pavarur i popullit, por një zëdhënës pa kushte i Kryeministrit – janë arsyet politike, jo kualifikimet juridike, ato që sjellin emërimin e gjykatësve dhe promovimin në gjykatat më të larta.

Kështu, megjithëse ka shumë gjykatës të ndershëm dhe shumë të kualifikuar në Shqipëri, ata anashkalohen në favor të atyre që kanë lidhje politike.

Nuk po them asgjë që shqiptarët nuk e dinë sakaq. Thjesht dëshiroj të theksoj se rënia e sistemit tuaj të drejtësisë është një sirenë rreziku për shoqërinë shqiptare.

Ju e dini nga koha e komunizmit, se një sistem gjyqësor i politizuar është thjesht një mjet represioni, një instrument për të mbështetur të fuqishmin në pushtet me kosto të stërmadhe për popullin. Nuk ka pasur kurrë një moment më kritik sesa ky dhe shqiptarët duhet të pyesin veten: a është ky sistemi politik që unë mund të toleroj? A mund të marr drejtësi në gjykata? Si mundet të ndihmoj unë për të fuqizuar gjykatësit dhe avokatët me integritet? A mund të jetoj nën institucione juridike që bëjnë gjithçka që kanë në fuqi për të mbrojtur Lulzim Bashat, Ilir Metat dhe Fatmir Meditë nga drejtësia, por nuk bëjnë asgjë për të mbrojtur Julian Çelat nga padrejtësitë?

Vijon nesër.

Ambasadori Withers thotë se çfarë duhet dhe çfarë mund të bëjnë shqiptarët për të përmirësuar situatën aktuale dhe për të shpëtuar nga diktatura. Çfarë mendon për Edi Ramën dhe për aleancën Meta-Rama, çfarë mendon për valën e nacionalizmit dhe korrupsionin aktual në Shqipëri dhe për median pro-Berishës.

 • historia e shqiptareve

  Shqiperia sot ka demokraci FALLCO.Kete e krijojne kokat e politikes,nano,meta.gjinushi,nishani,dokle,ruci,fosilet e komunizmit. saliu eshte Nr1.Pas tij vijne spiunet dhe kelyshet e komunisteve me palogjykatesat.Demokracia ne Shqiperi fillon me gjyqin trasparent te enver kasapit.Pa kete gjyq s’ka demokraci ai popull.

 • eugen

  Pse sna i thoje keto brockulla kus ishe ne Shqiperi por haje e lepije kockat e ketyre qe sot duan te qeverisin ..
  Ikni o diplomate te skaduar
  Shqiperia per ju ishte nje kamping ku vetem e vetmja gje qe benit ishte te dergonit ndonje raport nga spiunimet shume paleshe te liderve tane , hanit e pinit dhe asgje tjeter sbenit !!!

 • Ervin Mati

  Sikur keta te Shqip-it t’i kishin dhene edhe 500 dollare me teper, Withers do te kishte thene edhe se gomari flutron !

  • eltoni milano

   o ervin
   biles po ti jepnin 600 dollare dhe nje 100 me shume, do thoshte qe nuk ka vesh tanga si edvini , dhe nuk ka pire kurre kokaine , por vetem hashash si sajmir tahiri. biles biles do thoshte qe 6 gra qe i ka lene edvini , se kan pas fajin edvini , por ato te gjashta , se edvini eshte goxha burre(pede domethene troc)

   • Mario

    Cfare thoni more injorante? Blihet Withers per 500 dollare?! Ai 5 vjet qe ndejti ne Tirane merrte $9,000 ne muaj. Juve qe kritikone Withers, a e dini qe ka mbaruar shkollen ne Harvard dhe ka marre doktoraturen ne Yale?! Mbase ju nuk i dini se cfare jane keto emra dhe nuk ju ve faj. Injoranca e mban Sali Berishen ne pushtet dhe rrethi vicioz imagjinar qe ka krijuar duke ju kercenuar per heqje nga puna nese nuk beni propagande neper gazeta. Nese kjo eshte demokracia qe njihni ju…rruge te mbare, shkoni e votoheni se kot nuk thone qe cdo popull e meriton qeverine qe ka!

    • Labi Vlore

     @Mario.Ervin Mati,Elton Milano dhe miqte e tjere te ketyre,nuk jane rrogetrae te rendomte.Ata jane mercenare te armatosur.Kamikaze te betuar per te dhene jeten ne mbrojtje te pushtetit te Sali Berishes.Mos i ngaterro rrogtaret e rendomte te Saliut me Mercenrate e rrezikshem te tij,te cilet ne vitin 1997-te u larguan nga Shqiperia me pasaporta diplomatike drejt vendeve perendimore.Por u rikthyen ne Shqiperi,ne vitin 2005,kur Saliu hipi perseri ne pushtet.Shefi aktual i SHIK-ut eshte Visho Ajazi Lika,i cili ka qene zevendesi i Gazidedes,gjate viteve 1992-97-te.U arratis nga Shqiperia ne drejtim te Kanadase,ku mori dhe pashaporte Kanadeze.Do rikthehej perseri ne Shqiperi ne vitin 2005,kur Saliu erdhi perseri ne pushtet.Kamikazet kriminele Berishjane jane sot te lire te qarkullojne ne mbare Shqiperine.Ata kane ne duar,listat e opozitareve per tu ekzekutuar,nese Saliut i rrezikohet pushteti dhe per te ushtruar terror ndaj gjithe popullit Opozitar.Jo vetem terror,por direkt ekzekutime terroriste dhe kriminale.Mos i merr thjesht si rrogetare.Ata jane gati per te vrare,nderkohe qe ti habitesh se si ka mundesi qe te bardhes i thone e zeze.Kasteriot Islami i quajtur si tradhetar nga Socialistet,sot kishte ber enje deklarate ku kishte thene.”Edi Rama duhet te tregoje shume kujdes”.Une kete deklarate te tij e lexova keshtu.Ki kujdes z.rama,sepse ti nuk e njeh fuqine kercenuese vrastare te Jenicereve te Saliut.Une jam i kapur peng dhe i kercenuar deri ne shfarosje te familjes,dhe nuk kam rruge tjeter.Kasteriot Islami dhe deputete te tjere te PS-se kane pistoletat me silenciator ne koken e te afermve te tyre.Femije,niper e mbesa.Kjo eshte Shqiperia sot.

     • eltoni milano

      o labi vlore
      ik re hap krahun or klysh i kuq
      ju ne 97 dogjet 27 seli te PD ne gjith shqiperine , vrate mbi 370 demokrate ne gjith shqiperine duke filluar nga lideri i demokracise Azedm Hajdari,
      ore plehra te kuq, ky eshte gabimi i berishes i vetem qe sju shfarosi si fare e kuqe tju digjte te gjalle qe te shpetoshim nga rraca juaj

     • komunist pa teser

      E bukur dhe kjo komunistet qe bejne duva per mosken ,na dolen pro perendimor ,madje edvini e gjinushi mbajne dhe flamur amerikane ne tavoline.Flitni per putinin ,per jorgon se ata jane dishepujt tuaj,flitni te lire fale te drejtes se dhuruar nga demokracia ,por njerez te lire e demokrate nuk keni per tu bere ndonjehere….

 • Tirana

  Zoti Withers punojne te ambasada juaj ?

  26 emrat e spiunve në Ambasadën Amerikane në Tiranë, Posted

  1991 – 2012 …..

  Këta terrorista, spiuna, që kanë larë duart e krahët me gjakun e
  martirve që i mbytën me duart e tyre për Lirinë e fjalës, të fesë, të
  mendimit e për një Shqipëri Demokratike. Sot për ironi strehohen me
  bujari dhe punojnë aktualisht në Ambasadën Amerikane në Tiranë prej
  vitit 1991 e në vazhdim shkurt 2012. rrofshin e qofshin amerikanët me
  bandën e sllavëve dhe osmanve – komunistë! Kaq shum e duan popullin
  shqiptar amerikanët sa jua kanë vu në qafë edhe pas komunizmit
  batalionin e terrorit dhe likujdimit të njerzve që luftuan për simbolin e
  Lirisë në SHBA.

  1- Astrit Pullazi, nga Tirana.

  Ka filluar punë në ambasadën amerikane sapo ajo hapi portat e saj në
  Tiranë më 1991. Ky privilegj i është rezervuar prej amerikanëve për
  merita të veçanta: Pullazi ka qenë shofer i Enver Hoxhës. Në çdo rast që
  ndodhet vetëm, Astriti këndon këngën e tij të preferuar: «Enver Hoxha, o
  tungjatjeta!» Dhe jo pa të drejtë.

  2- Belul Cuka, nga Peshkopia.

  Ish-shofer i Kadri Hazbiut. Krenarinë për të kaluarën e tij e
  përmbledh në këto fjalë: «Kudo që e çoja me veturën luksoze “grushtin e
  hekurt të diktaturës” dridhej foshnja në bark të nënës.»

  3- Besnik Malo Çala, nga Vlora.

  Ka filluar punë në ambasadën amerikane bashkë me Pullazin më 1999.

  Cilësia e tij më e preferuar prej amerikanëve: Ka qenë kuadër i
  mirënjohur i Ministrisë së Punëve të Brendshme të diktaturës, ekspert i
  stërvitjes së grupeve terroriste marksiste-leniniste të mbiquajtura
  «Brigadat e Kuqe», të cilat stërviteshin në Shqipërinë diktatoriale. E
  ka ushtruar aktivitetin në kampet stërvitore në malet e Burrelit dhe në
  Pishë Poro të Vlorës. Lidhur me të kaluarën e tij, Besniku i Partisë
  shprehet me krenari: «Bin Laden do ta kishte pasur zili aftësinë time
  stërvitore të terroristëve.»

  4- Emri Baja, nga Kukësi, survejues i ambasadës amerikane në Tiranë.

  Gjatë veprimtarisë 15 vjeçare në Ministrinë e Punëve të Brendshme të
  diktaturës ka qenë krahu i djathtë i Kadri Hazbiut. I mirënjohur për
  egërsinë e tij ndaj “armikut të klasës”, Hazbiu e emëroi për disa vjet
  shef të kampeve të internimit në rrethin e Lushnjës për të mbjellë
  terror. Të internuarit e rrethit të Lushnjës të asaj periudhe
  shpreheshin:

  «Xhebraili nuk mund të ketë pamje tjetër veç asaj të Emri Bajës.»

  Lidhur me veprimtarinë e tij përkrah Kadri Hazbiut, Baja kujton me nostalgji:

  «Ministri më kishte thënë disa herë: Kur ti mendon se lufta e klasave
  është zbutur, unë ia bëj të njohur këtë shokut Enver dhe për armikun e
  klasës bien kambanat e vdekjes».

  I mbiquajtur me humor prej ambasadorit amerikan «Barometër i luftës së
  klasave», komunistit veteran Baja i është besuar survejimi i ambasadës
  së «imperializmit amerikan».

  5- Hasan Spahiu, nga Skrapari.

  Kuadër i sprovuar i Sigurimit të Shtetit i rekomanduar për punësim prej Sulo Gradecit, i cili ka shkruar dikur për të:

  «Sikur shoku Enver të më pyeste: “Pas teje, kush është personi që më do
  mua më shumë?”, unë do t’i përgjigjesha pa u menduar: Hasani.»

  Hasani ka qenë sekretar partie ne Farkë të Tiranës, tek helikopterët. Në
  çdo xhep të tij mban një fotografi të Enver Hoxhës, ndërsa në shtëpi
  ruan me mall një statujë të vogël fildishi të diktatorit, të cilën e
  ledhaton në mbrëmje deri sa e zë gjumi.

  6- Selami Liço, nga Peshkopia.

  Ish-oficer zbulimi në kohën e diktaturës dhe oficer ushtrie deri më
  1997. I akuzuar për kontrabandë masive armësh prej vitit 1997 e në
  vazhdim, Liçon e mori në mbrojtje ambasada amerikane në Tiranë, ku edhe u
  punësua në vitin 2000. Atje vazhdon të jetë edhe sot. I befasuar prej
  ngrirjes së dosjes së tij penale mjaft të ngarkuar, nuk lodhet së
  përsërituri fjalët:

  «Mallkuar qoftë kush mendon se amerikanët janë antikomunistë!»Gruaja e tij ka punuar gjithmonë në “Bllok”.

  7- Agim Bllaci, nga Gjirokastra.

  Ka filluar punë në ambasadën amerikane qysh më 1991, me “ajkën” e të punësuarve atje.

  Deri më 1973 – sa kishte gjallë babanë –, ka jetuar në “Bllok”. Është
  dëgjuar të përmendë shpesh kujtimin më të shtrenjtë që ruan nga jeta në
  «Bllokun e Udhëheqjes”:

  «Sa herë që vinte për vizitë tek ne, shoku Enver nuk harronte t’i
  thoshte babait: “Prokurorët e vendosur si ti janë maja e shpatës së
  diktaturës së proletariatit, shoku Misto Bllaci. I tmerrove klerikët me
  pretencat e tua, që s’njohin dënim tjetër veç atij me vdekje. Uroj që
  edhe Agimi të eci në gjurmët e tua.»

  Për meritat e babait dhe të tijat, Agimi dhe gruaja e tij ndodhen të dy të punësuar në ambasadën amerikane.

  8- Bashkim Male, nga Erseka.

  Ish-oficer, pilot, aktualisht mbikëqyrës në ambasadën amerikane.
  Bashkëpunëtor aktiv i Sigurimit të Shtetit. Shokët e tij të punës
  trembeshin më shumë nga Bashkimi, se sa prej kryetarit të Degës së
  Brendshme.

  «Përpiqem të jem më tolerant kur më shajnë për familjen, se sa kur më
  përgojojnë karrierën time si anëtar besnik i Partisë së Punës», pranon
  me çiltërsi Bashkimi.

  9- Sadik Hasko, nga Skrapari.

  Një tjetër rekomandim i goditur i Sulo Gradecit, i cili është
  shprehur me respekt të thellë si për patriotin e tij edhe për
  ambasadorin amerikan në Tiranë:

  «I vetmi komisar që i ka lexuar nga tri herë të gjitha veprat e shokut
  Enver është pikërisht Sadiku. Një ditë Sadiku, i përhumbur në kujtime,
  shkroi instinktivisht me bojë të kuqe mbi një mur të ambasadës emrin e
  pavdekshëm “Enver”. Falënderoj nga zemra ambasadorin amerikan i cili, në
  vend që ta pushonte nga puna mikun tim për pakujdesinë e treguar, e
  thirri në zyrë dhe i dhuroi një flakon parfumi Nostalgji. Vetëm tani po
  arrij ta kuptoj disi shprehjen e hollë që më kishte përsëritur disa herë
  shoku Enver gjatë viteve të fundit të jetës së tij të ndritur:

  “Sillo, në politikë gjërat nuk janë ashtu si duken. I shikon ata
  anglo‑amerikanët ti? Aq sa jam unë besimtar se kam mbiemrin Hoxhë, aq
  janë edhe ata antikomunistë”. »

  10- Veli Varfri, nga Tepelena.

  « Bashkëpunimi me Sigurimin e Shtetit për mua ka qenë po aq i domosdoshëm sa edhe frymëmarrja», thekson Veliu me modesti.

  «Edhe sikur të mos quhej “Lug i Zi”, ai vend atë emër do të kishte marrë
  prej nënave të shumta tropojane që veshi me të zeza Veli Varfri, duke
  iu vrarë djemtë në kufi.»

  Sa herë që bie fjala për Enver Hoxhën në ambasadën amerikane, Veliu
  përdor epitetin «I paharruari», duke psherëtirë dhe sytë e tij mbushen
  menjëherë me lot. Nëpërmjet një sajti privat shpërndan stema të
  ish-diktatorit.

  11- Bardhyl Poda, nga Erseka.

  Një ndër komunistët fanatikë që e ka vizituar më shpesh shtëpinë muze
  të diktatorit në Gjirokastër, duke pozuar çdo vit para saj. «Sigurimi i
  Shtetit për mua ka qenë Zoti në tokë», shprehet Bardhyli në konfidencë.

  12- Qemal Bashkurti,nga Tropoja.

  I pyetur nëse do të dëshironte që t’i ngjallej njeriu i tij më i
  dashur që nuk jetonte më apo ish-diktatori, Qemali është përgjigjur pa
  ngurruar:

  «Nuk kam pasur në jetë njeri më të dashur nga Enver Hoxha.»

  13- Kasëm Ymeri, nga Skrapari.

  Dëshira e tij më e madhe në jetë: «Të kisha vdekur në të njëjtën ditë dhe orë me Enver Hoxhën!»

  14- Albert Hasanballiu, nga Skrapari.

  Ky është i rekomanduari i tretë i Sulo Gradecit, për të cilin Sulua vetë shprehej dikur me modesti:

  «Sikur shoku Enver të kishte njohur Albertin para meje, historia shqiptare do të kishte mbetur pa Sillo.»

  15- Aleks Ndini, nga Korça.

  Shprehja e tij më e spikatur:

  «Një ditë pësova një krizë kardiake pranë vendit ku ka qenë liceu
  francez në Korçë, të cilin e vizitoj shpesh. Në çast mendova: “Ç’vdekje
  të lumtur paskam pasur fat! Duke u rrëzuar përtokë, do të kem rastin të
  vë kokën atje ku ka vënë këmbën dikur shoku Enver!”»

  16- Peti Çala, nga Fieri.

  Ditën që u rrëzua monumenti i diktatorit në Tiranë, duke u ngashëryer
  Peti deklaroi: «Do të kisha qenë i lumtur sikur të vdisja duke më rënë
  përsipër ai monument.»

  17- Shkëlqim Xhagolli, nga Tirana.

  «Po të kisha vdekur duke qenë anëtar i Partisë së Punës, me siguri
  vdekja do të kishte qenë shumë më e ëmbël për mua nga ç’do të jetë një
  ditë në të ardhmen», është shprehur mes miqsh Xhagolli.

  18- Hajri Mazaj, nga Vlora.

  I paepur në zhvillimin e luftës së klasave edhe brenda fisit të tij
  të cilit i krijoi probleme serioze, Mazaj u kishte dhënë urdhër të prerë
  postave të kufirit në Peshkopi:

  «Ose asgjësoni thyesit e kufirit, ose vrisni veten; rrugë të mesme nuk
  ka.» Idenë e tij për vlerën e jetës, Hajriu e ka përmbledhur në pak
  fjalë:

  «Sa boshe do të më dukej jeta, sikur shoku Enver të mos më dilte çdo javë në ëndërr!»

  19- Fejzi Hoxholli, nga Korça.

  «Shumë herë u kam tërhequr vërejtjen prindërve që nuk më kanë çuar emrin Enver», ka thënë Fejziu me keqardhje.

  20- Mels Arapi, nga Vlora.

  Të afërmve të tij u ka lënë këtë amanet: «Nuk duhet të harroni të çoni mbi gjoksin tim në arkivol teserën e Partisë së Punës.»

  21- Isa Lumani, nga Erseka.

  Çdo i interesuar mund të gjejë në shtëpinë e Isait secilën prej
  “veprave” të ish diktatorit. «Veprën 19» në anglisht ia ka bërë dhuratë
  ambasadori amerikan më 16 tetor 2008, me rastin e 100 vjetorit të
  ditëlindjes së diktatorit.

  22- Aleksander Shtepani, nga Tirana.

  «Sikur shoku Enver të kishte jetuar edhe 9 vjet, Shqipëria do të kishte mbërritur në komunizëm», ka profetizuar Shtepani.

  23- Muharrem Ibrahimi, nga Fieri.

  «Po ratë në vështirësi, kujtoni shokun Enver; po ratë në nevojë,
  kujtoni Partinë e Punës!», i ka këshilluar të afërmit e tij Muharremi.

  24- Halit Haliti, nga Erseka.

  «Kur mora teserën e Partisë së Punës nuk më ka zënë gjumi dy net nga gëzimi», është shprehur i përlotur Haliti.

  25- Jorgo Kaçi, nga Saranda.

  Kur ishte komandant kufiri në rrethin e tij, Jorgua nuk harronte t’iu
  thoshte në çdo mbledhje forcave të mbrojtjes:«Çdo shqiptar që arrin të
  arratiset bëhet vegël e imperialistëve, për të luftuar kundër popullit e
  vendit të tij. Një atdhetar i vërtetë pranon më parë të vdesë, se sa të
  vihet në shërbim të amerikanëve.»Kur “atdhetari i vërtetë” Jorgo Kaçi
  pranoi të vihej në shërbim të amerikanëve në ambasadë (sigurisht pa
  vdekur), atje mësoi disa gjëra që nuk i dinte më parë dhe thirri i
  entuziazmuar:«Nuk ma priste mendja kurrë që karriera ime komuniste, e
  ideuar në Komitetin e Partisë të Sarandës, do të realizohej në selinë e
  ambasadës së “imperialistëve amerikanë” në Tiranë! I ftoj gjithë shokët e
  mi të idealit që parullën “Lavdi Marksizëm-Leninizmit!” ta zëvendësojmë
  me “Lavdi prapaskenave të politikës!”»

  26- Rrapo Hazizi, nga Skrapari.

  Shef i kufirit të jugut deri më 1991. Rrapo Hazizi mbahet mend për
  vrasjet e shumta në kufirin e jugut të shtetasve që tentonin të
  arratiseshin. Për këtë “meritë të spikatur”, Ramiz Alia e dekoroi
  posaçërisht në fund të vitit 1990. Po për të njëjtën meritë, ambasada
  amerikane e punësoi duarpërgjakurin Rrapo pak kohë pas dekorimit.

  Prej datës 03 shkurt 1990 deri në datën 23 gusht 1990 (pra, brenda
  një periudhe më pak se dyqind ditë) me urdhër të Rrapo Hazizit janë
  vrarë prej postave të ndryshme të kufirit të Jugut 23 shqiptarë me
  moshën mesatare 27 vjeç. Ky krim i përbindshëm ka ndodhur disa muaj pas
  përmbysjes së komunizmit në Evropën Lindore dhe në një kohë që në
  Shqipëri ligji i vendosur rishtas parashikonte një dënim maksimal deri
  në pesë vjet heqje lirie për shkelje kufiri.

  Të gjith personat e listës janë me testa partie,20 prej tyre marrin dhe pension nga shteti janë mbi 60 vjeç.

  Emnat i ka vendosë gjirokastriti Gary Kokalari – miku gjirokastritë i Ismail Kadaresë

  • ani

   hallal ta beft zoti , hallall penda dhe mendja qe i ke shkruajtur keto
   me respekt dhe vleresim te larte
   ani toptani tirane

 • sopiqoti

  Ato qe thote ish-ambasadori Withers jane te vertetat e realitetit tone.Ato ne i kemi jetuar dhe po i jetojme akoma nen sundimin e Sali Berishes se pse bashkeqytetare tane si EUGENI e te tjere e shikojne realitetin me syzet e sekretarit te partise punes Sali Berisha atehere kur shkojne te hedhin voten ne kutin e votimit.Ne rast se nuk do te ndergjegjesohemi nga ato qe shohim dhe nuk godasim me voten tone brockullat e Saliut,vendi yne ska te arthme ne gjirin e vendeve europiane.

  • etleva

   per evropjanet e traktatit te varshaves e ke fjalen o spiun i enveri ?

   . po pra ne do te votojme me shume se kurre te ndergjegjesuar per sali berishen dhe partine demokratike sepse keto na sollen lirene dhe demokracine , keto na futen ne NATO , dhe te levizim te lire drejt evropes.

  • eugen

   PER KE VENDE EUROPIANE FLET O NIKOLAKI !
   PER GREQIN , ITALINE , SPANJEN, QIPRON, PORTUGALINE , ETJ…

   PSE NUK NDERHYN AMERIKA DHE TI NDIHMOJE EUROPIANET NGA CENSURA MERKELHITLERIANE, POR MEREET ME BALLKANIN DHE SHQIPERINE E HARRUAR PREJ TYRE ,

   , NA I KANE NEVOJEN SEPSE NA PERDORIN SI TALEBAN E MUHAXHEDINET E TERRITORIT , DUKE MBAJTUR NEN PRESION VENDET FQINJE ME TE CILAT KUFIZOHET SHQIPERIA ..

   NA I KANE NEVOJEN SE PO BEHEN GATI PER TE MARRE SHFRYTEZIMIN E BURIMEVE TONA ENERGJITIKE ,, O NIKOLAQI!

 • tim

  Vetem ne shtypin e edverit,thenjet e pensionisteve botohen,te cilat kane te njejten vlere me komentin tim;-koment te cilit nuk ja fershellen njeri!!! – Tung!- o gazete pa trung!!!!

 • Kerpaci

  Ne kete vend te menderosur nga te gjitha anet, vetem per demokraci s’mund te behet fjale. Shteti mbahet ne kembe me mercenare dhe populli me dru e me uri. Kjo eshte demokracia shqiptare!

 • luk

  we do not go to interviews that are divisive role.you are a spy .Ju gazetaret e shqipit ju lutem kete fytyre mos na i nxirrni me se na e shpifet me kete spiun qe po del perdite me te njejten qellim te percaje popullin shqiptar po ndikon negativisht ne shoqerine shqiptare po na hedh ne lufte me njeri tjetrin, cfare jane ?qe vetem dipllomate nuk mund ti quash ,kur e shikon qartazi se kane per qellim te godasin klasen politike ne njeanshmeri .

 • jane smith

  Unë jam dëgjojnë për të dëshmuar se si i mori përsëri burrin tim, ne u martuar për më shumë se 9 vjet dhe kanë marrë dy fëmijë. gjë po shkonin mirë me ne dhe ne jemi gjithmonë të lumtur. derisa një ditë im shoq filloi të sillen në një mënyrë unë nuk mund të kuptojnë, i ishte shumë i hutuar gjatë rrugës i trajtuar mua dhe fëmijët. më vonë se muaji ai nuk erdhi në shtëpi përsëri dhe ai e quajti mua se ai dëshiron një divorc, i pyeti se çfarë kam bërë gabim për të merituar këtë prej tij, të gjitha ai ishte duke thënë është se ai dëshiron një divorc që më urrejnë dhe nuk dëshironi të shihni më në jetën e tij, i ishte i çmendur dhe të frustruar nuk e di se çfarë të bëjë, i ishte i sëmurë për më shumë se 2 javë për shkak të divorcit. Unë e dua atë aq shumë ai ishte gjithçka për mua pa të jeta ime është i paplotë. i tha motra ime dhe ajo më tha që të kontaktojnë një shishkë magji, unë nuk besoj në gjithë këtë hedh magji e një gjë. Unë vetëm dua të provoni nëse diçka do të dalë nga ajo. i kontaktuar Dr okojie për kthimin e burrit tim për mua, ata më thanë se burri im janë marrë nga një grua tjetër, që ajo e vuri një magji në atë që është arsyeja pse ai më urrejnë dhe të na duan të divorcit. atëherë ata më tha se ata duhet të hedhin një magji në atë që do të bëjë atë të kthehen tek unë dhe fëmijët, ata caste magji dhe pas 1 jave burri im më thirri dhe më tha se unë duhet të falë atë, ai filloi të kërkojë falje në telefon dhe tha se ai ende jetojnë mua se ai nuk e di se çfarë të ndodhë me atë që ai më la. ishte magji që ai Dr okojie kastë në atë që bëjnë atij replikë për mua sot, mua dhe familjen time tani janë të lumtur përsëri sot. ju falenderoj Dr okojie për atë që keni bërë për mua unë do të kishte qenë asgjë sot, nëse jo për magji tuaj të madh. Unë ju dua miqtë e mi të cilët janë duke kaluar nëpër të gjitha këtë lloj problemi dashurisë së duke u kthyer burrin e tyre, gruan, apo ish të dashurin dhe të dashurën për të kontaktuar [email protected]. dhe ju do të shihni se problemi juaj do të zgjidhet pa asnjë vonesë. ai është e specializuar në zgjidhjen e problemeve të tjera duke përfshirë:
  (1) Në qoftë se ju doni ish tuaj mbrapa.
  (2) në qoftë se ju gjithmonë keni ëndrra të këqija.
  (3) Ju dëshironi që të kalojnë në zyrën tuaj.
  (4) Ju doni gra / burra për të drejtuar pas teje.
  (5) Në qoftë se ju doni një fëmijë.
  (6) Nëse keni nevojë për ndihmë financiare.
  (7) Në qoftë se ju doni kurë për HIV AIDS
  kontaktoni atë tani për zgjidhjen e menjëhershme të tuaj
  Problemet në [email protected]
  ju faleminderit