Sociale Xhamia-muze e Korçës, nis restaurimi me fondet e Turqisë

Xhamia-muze e Korçës, nis restaurimi me fondet e Turqisë

424
SHPËRNDAJE

Objekti i kultit shpallur monument kulture do të ketë afreske të Mekës dhe Medinës

xhamia-e-KorcesXhamia-muze e Korçës, e njohur me emrin e njeriut që nëpërmjet ndërtimit të saj i dha fillesat e para qytetit, Iljaz bej Mirahorit, ka nisur të restaurohet plotësisht. Ky objekt kulti i rrallë si për nga ana arkitekturore, historike dhe kulturore por edhe nga e veçanta e kupolës prej plumbi, pas disa ndërhyrjesh restauruese, tashmë është në një fazë përtëritjeje të plotë si nga ana e brendshme edhe e jashtme e ndërtesës së xhamisë. Ashtu siç ishte parashikuar nga financimi turk i Agjencisë Turke për Koordinim dhe Zhvillim (TIKA) restaurimi i pesë xhamive të vjetra në vendin tonë dhe një ndër to edhe xhamia e shpallur monument kulture i kategorisë së parë në Korçë, puna ka filluar që këtë verë për zbatimin e projektit. Në ambientet e jashtme të xhamisë, duken se angazhohen prej disa ditësh një grup specialistësh turq që kanë marrë përsipër restaurimin e godinës, ndoshta kjo faza e fundit e një restaurimi të plotë të kësaj xhamie-muze. Financimet do të shërbejnë që pas rehabilitimit të kupolës prej plumbi apo çatisë të realizohet ringritja e minaresë së shkatërruar nga tërmeti, ndërtimit të një hamami e investimeve të tjera. Myftiu i këtij qyteti, Haxhi Qazim Muçi, thotë se puna e nisur këto ditë ka të bëjë me prishjen e suvasë së brendshme të xhamisë dhe pas restaurimeve të brendshme do të pikturohen edhe afresket që janë piktura të Mekës dhe Medinës. Nga ana e jashtme, xhamia do të restaurohet me gdhendje në nuancat e gurit siç ka qenë më parë ky objekt kulti i kohës osmane. Sipas Myftiut të Korçës, në sajë të punës së specialistëve turq, besimtarët myslimanë por edhe vizitorët e shumë vendas e të huaj, do të shohin xhaminë e Iljaz bej Mirahorit plotësisht të restauruar nga mesi i muajit tetor të këtij viti, me rastin e festës së Kurban Bajramit. Ai përmend ndërkaq investime të viteve të kaluara që duket se ia kanë arritur t’i kthejnë fizionominë e vërtetë kësaj xhamie unikale, jo vetëm në Shqipëri por edhe në Ballkan. Një ndër ta ka qenë ai prej 120 milionë lekësh për ringritjen e minaresë disa vite më parë, e shkatërruar nga tërmeti i vitit 1960 në Korçë.

Sakaq, ish-Medreseja apo shkolla e ngritur pranë xhamisë se Iljaz bej Mirahorit, është rrafshuar tërësisht, duke ngjallur edhe ankesa të komunitetit për prishjen e një prej objekteve më të vjetra të qytetit. Por, Muftiu i Korçës thotë se specialistë të ndryshëm që panë gjendjen e ndërtesës njëkatëshe kanë vlerësuar se ajo ishte në prag të shkatërrimit të saj dhe krejtësisht e pabanueshme, prandaj u vendos të prishet. Në vend të saj, është parashikuar të ndërtohet një godinë trekatëshe, edhe kjo në funksion të komunitetit mysliman dhe përfaqësuesve të tij në Korçë. Gëzim Ashimi