Sociale Beqaj: Në QSUT, pajisje e re moderne që shmang kirurgjinë e hapur

Beqaj: Në QSUT, pajisje e re moderne që shmang kirurgjinë e hapur

672
SHPËRNDAJE

Një tjetër pajisje moderne e teknologjisë së fundit i shtohet Qendrës Spitalore Universitare, “Nënë Tereza” në Tiranë, e cila rrit ndjeshëm cilësinë e shërbimit të ofruar ndaj pacientëve. Bëhet fjalë për pajisjen e njohur me emërtimin ERCP (Endoscopic Retrograde Cholangio-Pancreatogram – Kolangio-Pankreatograma Endoskopike Prapavajtëse), e cila është vendosur tashmë në funksion të plotë në shërbim të repartit të Kirurgjisë.

Pajisja bën të mundur realizimin e ndërhyrjeve në rrugët e tëmthit duke shmangur kirurgjinë e hapur, ndërsa përmes aplikimit të saj, shkurtohet ndjeshëm jo vetëm koha e realizimit të interventit, por edhe ajo e qëndrimit të pacientëve në spital pas ndërhyrjes, ul ndjeshëm përdorimin e barnave post-operatore, si dhe është një ndihmë e madhe për vetë mjekët kirurgë për ta ushtruar sa më mirë profesionin e tyre.

Ministri i Shëndetësisë, Ilir Beqaj, inspektoi mjediset ku është vendosur kjo pajisje e re bashkëkohore, teksa u njoh nga mjekët në lidhje me përdorimin e saj, si dhe ndoqi nga afër një ndërhyrje, e cila u realizua me sukses të plotë. “Kjo do të shërbejë edhe për mjekët që janë me specializim që në kohën e specializimit, të mund të punojnë me teknika edhe më të avancuara, për t’u dhënë dhe atyre një shpresë që edhe në Shqipëri, me gjithë problemet që kemi në sistemin shëndetësor, edhe për shkencë, edhe për mjekësi të avancuar ka hapësirë”, u shpreh Beqaj.

Kreu i Shëndetësisë bëri të ditur gjithashtu se të tjera investime pritet të realizohen gjatë këtij viti në QSUT, duke njoftuar se së shpejti do të nisin punimet për ndërtimin e godinës së re të kirurgjisë. “Unë besoj se, ju keni filluar ta ndjeni, përgjithësisht në Kirurgji, fillimisht në QSUT, elementët e rinj që ka sjellë  furnizimi i instrumenteve (kirurgjikalë) të sterilizuar, më në fund, jemi në fazën pothuajse përfundimtare që të fillojmë ndërtimin edhe të kirurgjisë së re, e cila do ta kompletojë shumë më tepër të gjithë shërbimin”, theksoi Beqaj.

Ndërkohë, drejtorja e QSUT-së, Ogerta Manastirliu, u shpreh se pajisja është instaluar rreth vitit 2007. “Nuk është përdorur, e kemi futur në funksion, pasi duke qenë se nuk është përdorur është dashur të ribëhen disa shërbime të mirëmbajtës për tu rifutur në punë,” – tha më tej ajo, duke theksuar se, “aktualisht, është në gjendje pune, dhe për herë të parë, po aplikohet një procedurë e re, që është procedura ERCP, që mjekët do ta shpjegojnë vetë, shmang kirurgjinë e hapur duke tentuar rrugët biliare, ndërkohë, që bëhet e mundur në saj të angazhimit të mjekëve kirurgë, mjekëve radiologë dhe mjekëve gastrohepatologë”.

Nga ana e tij, Prof. Arben Beqiri, kirurg në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, thekson se metoda e re që po përdoret është një metodë që shërben për trajtimin e një kategorie të të sëmurëve, që më parë kishin vetëm një alternativë, ndërhyrjen kirurgjikale. “Përmes një metode më pak agresive për pacientët, përmes një metode më të lehtë, duke prodhuar avantazhe në qëndrimin spitalor, në një kohë shumë më të shkurtër, përdorim të medikamenteve shumë më të pakët. Është bashkëkohore dhe na jep mundësinë që ne si mjekë të mund të aplikojmë ato metoda që janë të reja sot. Pacientët e parë që kemi realizuar kanë qenë të suksesshëm”, deklaroi Prof. Beqiri.

Procedura e ERCP-së për trajtimin e patologjive të rrugëve biliare dhe pankreatike, – apo rrugëve të tëmthit siç njihen në gjuhën e përditshme, – realizohet për herë të parë në kabinetin e angiografisë pranë Shërbimit të Imazherisë në QSUT. Realizimi me sukses i kësaj procedure u bë e mundur në sajë të angazhimit të ekipit të mjekëve kirurgë dhe gastrohepatologë, radiologë, të cilët kanë filluar prej disa ditësh trajtimin e pacientëve me këtë metodë të re në QSUT. Edhe pse kjo aparaturë, tashmë, kishte vite e instaluar në shërbimin e Imazherisë, vetëm këtë vit u bë e mundur rivendosja e saj në unë pas blerjes së materialeve të nevojshme mjekësore dhe përfundimit të ciklit të trajnimit të mjekëve. Gjatë këtij viti presim që pajisja e Angiografit të mund të realizojë edhe ndërhyrjet invazive vaskulare dhe intervente të tjera.

15 shkurt 2017 (gazeta-Shqip.com)