Botë Përdorën superkompjuterin nuklear për Bitcoin, arrestohen shkencëtarët rusë

Përdorën superkompjuterin nuklear për Bitcoin, arrestohen shkencëtarët rusë

1511
SHPËRNDAJE

Zyrtarët rusë të sigurisë kanë arrestuar disa shkencëtarë që punojnë në një strukturë bërthamore të fshehtë ruse, pasi  ata u përpoqën të përdorin superfuqinë e kompjuterëve shkencorë për të përfituar monedha dixhitale Bitcoin.

Qendra Federale Bërthamore në Sarov, Rusinë perëndimore, është një zonë e kufizuar. Shërbimi për mediat i kësaj qendre tha: “Ka pasur një përpjekje të pakuptimtë për të përdorur objektet kompjuterike për qëllime private, përfshirë të ashtuquajturat miniera Bitcoin”.

Superkompjuteri nuk duhej të ishte i lidhur me internetin – për të parandaluar ndërhyrjen – dhe sapo shkencëtarët u përpoqën ta bënin këtë, departamenti i sigurisë së qendrës bërthamore u alarmua.

Ata juu dorëzuan Shërbimit Federal të Sigurisë (FSB), thotë shërbimi i lajmeve ruse Mash.

“Për sa kohë që ne jemi të vetëdijshëm, një rast penal është nisur kundër tyre”, tha shërbimi për shtyp i agjensisë së lajmeve Interfax.

http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2019/02/imgad.gif

Kriptomonedhat si Bitcoin nuk mbështeten në serverat kompjuterikë të centralizuar.

Njerëzit që ofrojnë energji për përpunimin e kompjuterave në sistemin e kripto-valutës, për të mundësuar transaksionet që të ndodhin, mund të marrin shpërblime në Bitcoin.

Putin, fuqia dhe helmi: FSB-ja e elitës ruse të spiunazhit

Sarov është i rrethuar nga një tokë pa njerëz dhe ruhet fort, me gardhe me tela me gjemba për të mbajtur larg kureshtarët.

Ka dyshime se poloniumi radioaktiv 210 i përdorur për të vrarë ish-agjentin e FSB, Alexander Litvinenko në Londër në 2006 erdhi nga Sarov.

Qendra Federale Bërthamore thuhet se punëson deri në 20,000 njerëz dhe superkompjuterjat e saj krenohen me një kapacitet prej 1 petaflop, ekuivalent me 1.000 trilion llogaritje për sekondë.

Minierat e kriptomonedhave kërkojnë fuqi të madhe llogaritëse dhe sasi të mëdha të energjisë. Ka pasur njoftime për disa objekte të tjera industriale në Rusi që përdoren për kripto-minierat dhe një biznesmen thuhet se bleu dy centrale energjetike për aktivitetin.

9 shkurt 2018 (gazeta-Shqip.com)