Sociale Veliaj: Piramida, një xhevahir i çmuar; programet që do mësojnë të rinjtë

Veliaj: Piramida, një xhevahir i çmuar; programet që do mësojnë të rinjtë

297
SHPËRNDAJE

Piramida e Tiranës do të jetë një godinë transparente dhe plot dritë, për të krijuar idenë e një vendi që merr frymë në Tiranë. Për këtë parashikohen që të përdoren sa më shumë xhama, për të bërë të mundur që drita natyrale të dominojë në ambientet e brendshme të saj. Gjithashtu ky projekt synon të krijojë Simbolin e ri për Tiranën, ku ndërtesa të jetë e arritshme nga të gjitha anët.

Kryebashkiaku Veliaj theksoi gjatë prezantimit se projekti i transformimit të Piramidës do të ruajë disa nga vetitë nostalgjike të kësaj godine siç është rrëshqitja në muret e saj, por do ta kthejë atë edhe si një pikë panoramike për qytetin.

“Për ata që e admirojnë vendin qoftë edhe për atë rrëshqitjen edhe ajo do bëhet më e mirë. Duke qenë se do kemi një përdorim të kësaj që sot është vetëm një zhguall si nga lart për pjesët soditëse, për pjesët turistike, për pjesët e vizitorëve, si për ata që duan të kenë një hapësirë panoramike të Tiranës, por sigurisht edhe për faktin që jemi në zemër të Tiranës. Dhe për njerëz që do shkojnë të bëjnë kursin e kompjuterit ngjitur me zyrën e kryeministrit unë nuk besoj se do kishte një adresë më tunduese për të shkuar dhe mësuar teknologjinë e informacionit”, tha Veliaj.

Ai shtoi se krahas projektit të rikonstruksionit të kësaj godine, ajo që do të marrë një rëndësi të madhe është edhe zbatimi i modelit TUMO, një nga projektet që do ta kthejë Tiranën në një nga qendrat më të mëdha te zhvillimit të teknologjikë krijuese jo vetëm në rajon.

Duke e  vlerësuar bashkëpunimin me AADF-në si një garanci për suksesin e këtij projekti, Veliaj theksoi se ky projekti do t’i japë Tiranës një tjetër xhevahir të çmuar pas sheshit “Skëndërbej: dhe Pazarit të Ri.

“Më në fund kemi një projekt që e përfshin të gjithë këtë diapazon dhe më duket sikur po e bëjmë këtë bisedë në Suedi se Suedia ishte vendi tjetër që u fillon kodimi i fëmijëve që në klasë të parë. Në Tiranë ne do të fillojmë të kodojmë, të merremi me robotikë, me inteligjencë artificiale, software design dhe me gjithë programet që dëgjuar nga miqtë tanë nga Armenia, nga mosha 5 vjeç deri 35 apo 45 vjeç dhe kurdo që dikush do të ndihet i gatshëm.

Sigurisht që fokusi më  madh do të jetë për pjesën e atyre që janë në moshë shkollore, pra shkolla 9 vjeçare dhe e mesme dhe pastaj sigurisht do kemi programe të veçanta edhe për ta që janë në moshë më të rritur, moshë universitare  apo punë të tjera që duan të bëjnë. Ideja është që të shkohet në një vend të bukur, jo në një  tjetër shkollë ku dikush shkon me detyrim se do marrë një notë por në një hapësirë që është jo vetëm në zemër të qytetit por që është edhe xhevahiri më i çmuar i qytetit, pas projekteve që kemi bërë në sheshin Skënderbej dhe Pazarin e Ri”, u shpreh Veliaj.

Programet që do të ofrohen nga TUMO janë:

– Animacion

– Zhvillimi i Lojërave

– kinematografia

– Web Design

– Muzikë

– Shkrim

– Vizatim

– Dizajn Grafik

– Modelimi 3D

– Programim

– Robotikë

– Grafika e lëvizjes

– Fotografi

– Media e re

16 maj 2018 (gazeta-Shqip.com)