Botë Gjermania “rrëzon” rebelimin, por lë të hapur ekstradimin e Puigdemont

Gjermania “rrëzon” rebelimin, por lë të hapur ekstradimin e Puigdemont

75
SHPËRNDAJE

Gjykata gjermane që ka në dorëzim çështjen e ish-presidentin katalan Karles Puigdemont, ka bërë me dije se do ta ekstradonte atë në Spanjë vetëm për akuzën e keqpërdorimit të fondeve publike, dhe jo atë të rebelimit, siç e akuzon shteti amë.

Gjykatat spanjolle dëshirojnë që Puigdemont të dalë në gjyq për rebelimin, kryengritjen dhe keqpërdorimin e fondeve publike për organizimin e një referendumi të paligjshëm në Katalunjë që çoi në një deklarim të njëanshëm të pavarësisë në tetor, me akuzën e mëparshme që mund të çonte në një dënim me burg deri në 25 vjet .

Të enjten në mëngjes, gjykata më e lartë në Schleswig-Holstein autorizoi ekstradimin e Puigdemont në Spanjë me akuzën më të lehtë, atë për keqpërdorimin e fondeve publike, por hodhi poshtë një kërkesë për rebelimin.

Një zëdhënëse e gjykatës tha: “Gjykata vendosi këtë mëngjes se një ekstradim për shkak të akuzës për keqpërdorim të fondeve publike është i lejueshëm”.

Gjykata kështu refuzoi argumentin e prokurorit të shtetit gjerman që akuza spanjolle e “rebelimit” mund të barazohet me akuzat e kodit gjerman për “tradhëti të lartë”. Vendimi nënkupton që Puigdemont, i cili fillimisht u zhvendos në Berlin pas lirimit në prill dhe më pas u zhvendos në Hamburg, nuk do të duhet të gjykohet për rebelimin në Spanjë nëse ai është ekstraduar nëpërmjet Gjermanisë.

Sipas Reuters, një burim i afërt me ekipin ligjor të Puigdemont tha se ai megjithatë do të apelojë kundër një vendimi për ta ekstraduar atë nga Gjermania për çdo akuzë.

Ekipi i mbrojtjes tha në një deklaratë: “Gjykata më e lartë rajonale Schlesëig ka hedhur poshtë kërkesën për ekstradimin e Carles Puigdemont në ngarkim të rebelimit. Prandaj, siç ka vendosur gjykata në mënyrë eksplicite, ai nuk mund të ndiqet penalisht në Spanjë për këtë akuzë. Ne jemi të bindur se Gjermania nuk duhet të luajë asnjë rol në kriminalizimin e akteve demokratike të këtij lloji dhe se duhet të qëndrojë jashtë mosmarrëveshjeve shumë të ngarkuara të shteteve të tjera. Për këto arsye, ne do të shqyrtojmë menjëherë hapat e ardhshëm në procedurë”.

12 korrik 2018 (gazeta-Shqip.com)