Politikë Vetting-u, pas Venecias. A do i djegë PD mandatet? Ja si përgjigjet...

Vetting-u, pas Venecias. A do i djegë PD mandatet? Ja si përgjigjet Spaho

379
SHPËRNDAJE

Kur nisma e tyre për vetting-un e politikanëve të shkojë në Parlament, demokratët konfirmojnë se do jenë aty, duke shmangur në këtë mënyrë edhe djegien e mandateve.

“Ne do të jemi në Parlament, pasi është iniciativa jonë dhe do duhet të bisedojnë për modalitetet e implementimit. S’jemi të shqetësuar për mandatet tona, por të miratohet vetting-u i politikanëve, që të mos ketë më politikanë që flenë me krimin, as në institucione qendrore, as në pushtetin vendor”, thotë Edmond Spaho.

Nëse nisma rrëzohet nga mazhoranca, numri dy i Partisë Demokratike le të kuptohet se opozita do të vijojë të bojkotojë Parlamentin, duke paralajmëruar radikalizim të qëndrimit: “Nëse vullneti ekziston për ta miratuar, duhet t’i kthehemi normalitetit; nëse do e rrëzojë, do të vendosim për hapat e tjerë të cilët do të jenë më radikalë”.

Për demokratët, draft-opinioni paraprak i Komisonit të Venecias për vetting-un e politikanëve i jep të drejtë opozitës, edhe pse në kushtet e ekzistencës së ligjit të dekriminalizimit Venecia e sheh me rezerva ndërhyrjen në Kushtetutë.

“Drafti është konfirmim i pozicionit të opozitës. Pranohet se në Shqipëri ka problem thelbësor të lidhjeve të krimit me politikën. Thelbësorë që është pranuar ekzistenca e problemit dhe duhet adresuar me mënyrë ligjore, me ligj më vete, me ligjin e dekriminalizimit apo ndryshime kushtetuese apo dhe një ligj që do bashkëshoqërojë procedurat. Është çështje që është lënë hapur dhe ka vend për debat”, deklaroi Spaho.

http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2019/02/imgad.gif

Komisioni apelon palët që të gjejnë zgjidhje përmes dialogut dhe demokratët shprehen të gatshëm të zbatojnë porosinë e Venecias: “E nevojshme të ketë vullnet politik nga ana e mazhorancës për të pranuar problemin dhe zgjidhjen. Deri më sot ky vullnet politik ka munguar”.

6 dhjetor 2018 (gazeta-Shqip.com)