Historia

Ndryshe Historia

Sytë që panë vdekjen e Kryeministrit

NATA ME HËNË TË FSHEHUR Ylli Polovina (Pjesa e dytë) - (lexoni pjesën e parë këtu) Përgjegjësi i sigurisë së Mehmet Shehut i kishte zyrat e trupës...

80 vjet më parë, Duçja pushtoi me gaz mustard Etiopinë

Histori - Më 3 tetor 1935, diktatori italian, Benito Musolini, pushtoi Abisininë. Demonstrimi i forcës që anglezët bënë në Mesdhe dhe vendimi i Lidhjes së...

NJË HISTORI POLITIKE SI LEGJENDË

Dossier - Legjendë?... Jo nuk është aspak e tillë, por një histori e pazakontë e viteve '50 të shekullit të kaluar. Një histori politike, ku...

HARMONIA FETARE NË SHQIPËRI SIPAS MITOLOGJISË SKËNDERIANE

Histori - Mitologjia skënderiane e studiuesit Dhosi Liperi pasqyron një epokë historike të gjatë. Mishëron gjithashtu dhe përpjekjet e pandërprera të shqiptarëve për liri. Pajton...

Franc-Jozef Shtraus: A ishte spiun i amerikanëve?

Përkujtimore - Në 100-vjetorin e lindjes së një prej politikanëve më karizmatikë të Pasluftës në Gjermani, dalin në dritë dokumente të reja, të cilat hedhin...

Shpëtimi i hebrenjve, një rrëfim historik për Shqipërinë dhe shqiptarët

Intervistë me znj. Felicita Jakoel, presidente e Shoqatës së Miqësisë Izrael-Shqipëri  Familja - Arditët ishin pesë gjithsej. Historia e tyre është shumë e çuditshme. Atyre nuk...

MBRETI FARUK, PERSONIFIKIMI I THËNIES: “KOLEKSIONIMI – HOBI I MBRETËRVE”

HISTORI - KULTURË Bajram Peçi* “Koleksionimi është hobi i mbretërve”, si shprehje duket të jetë përdorur shumë kohë përpara se mbreti Faruk i Egjiptit t’i kushtohej...

Holm Sundhaussen – historiani model që frymëzon brezat e rinj

Requiem Holm Sundhaussen (1942-2015) është një nga historianët e pakët perëndimorë që me argumente shkencore rrëzon pretendimin serb se Kosova ka qenë ndonjëherë pjesë...

ARDHJA E FSHEHTË E IBRAHIM RUGOVËS NË ROMË DHE SI U...

(Pjesa e parë dhe e dytë)  Sllobodan Millosheviçi i bën diversion Perëndimit me anë të pacifistëve Ylli Polovina Në fillim të prillit 1999, ndërsa sulmi i NATO-s...

Ideja kombëtare në “Manifestin e Lidhjes Arvanite”, 1899

Historikun e këtij Manifesti e ka analizuar në detaje patrioti i madh arvanitas, i ndjeri Aristidh Kola, në botimin e tij me titull "Manifesti...
REKLAMË!
REKLAMË!

LAJMET E FUNDIT

REKLAMË!