Emigrantët shqiptarë që shkojnë drejt Britanisë së Madhe si refugjatë janë të shumtë po shumë pak prej tyre arrijnë që të fitojnë leje-qëndrim nga sisteme.

Një i ri shqiptar ka rrëfyer për mediat britanike se si ai arrit të fitonte një leje-qëndrimi 3-vjeçare, nëpërmjet mashtrimit.

Në një intervistë për Daily Mail, Geri Buci ka zbuluar se si ai ‘u fut në vend’ duke përdorur një pasaportë italiane edhe pse nuk e fliste gjuhën, e më pas u tha zyrtarëve britanikë të emigracionit se jeta e tij ishte në rrezik pasi ishte viktimë e një ‘gjakmarrje’ e cila do ta rrezikonte nëse kthehej në shtëpi.

Sipas Daily Mail, ai e përfitoi lejen, edhe pse autoritetet më pas nisën një hetim. Megjithatë, për 3 vjet ai pati mundësi të gjente punë pa u shqetësuar nga hetimet.

Duke folur për rrugën e tij të mbërritjes, Buci tha se udhëtimi i tij ishte shumë më i thjeshtë së i të gjithë emigrantëve të tjerë pasi arriti të thoshte një varg gënjeshtrash dhe t’u paguante 4000 paund kriminelëve të organizuar për të marrë një pasaportë italiane e cila i mundësoi atij të fluturonte drejt e në Britani.

“Kam marrë hua disa para për të blerë pasaportën italiane, e cila ishte origjinale dhe kishte të gjitha biometrike dhe e mora në Milano. Është e lehtë për shqiptarët të hyjnë në Itali, kështu që nuk ishte problem. Ajo që nuk doja të bëja ishte të fluturoja nga Milano për në Britani, vetëm në rast se një nga djemtë e pasaportës italiane më bënte pyetje dhe unë nuk flas italisht, kështu që udhëtova për në Kroaci dhe fluturova për në Londër prej andej”, tha Buci.

Pasaporta ishte ‘e vërtetë’ por e marrë në mënyrë të paligjshme pasi kishte të dhënat false dhe fotografinë e Bucit, pasi një mashtrues italian bëri aplikimin në emër të tij. Pas marrjes së dokumentit Buci shpjegoi: “E dija që njerëzit po përdornin kamionë dhe varkat sapo kishin filluar të ishin rruga e re, por ato ishin të shtrenjta dhe janë gjithashtu të rrezikshme kështu që rruga ime ishte më e lirë dhe më e sigurt. Një herë në Londër u thashë zyrtarëve të Mbretërisë së Bashkuar se jeta ime ishte në rrezik dhe isha viktimë e një grindjeje, me njerëz që përpiqeshin të më vrisnin. Ishte thjesht gënjeshtra dhe më lanë brenda për tre vjet. Kam përdorur pasaportën false italiane për të hyrë në vend dhe më pas kam kërkuar azil në emrin tim. Kam jetuar në Ealing Broadway dhe kam marrë punë atje në disa restorante dhe kantiere ndërtimi, kalova mirë dhe fitoja para të mira. Në Mbretërinë e Bashkuar merrja 150 £ në ditë, ndërsa nëse do të qëndroja në Burrel do të isha me fat të fitoja 15 £ në ditë dhe kjo do të ishte nëse do të gjeja një punë.”

Ai nuk flet për mënyrën  se si jeta e tij fitimprurëse në Londër mori fund, por besohet se mund të ketë ardhur pasi emri i tij u kthye në vëmendjen e autoriteteve të emigracionit kur u përfshi në krim. Besohet se ai më pas u deportua për shkak të kësaj përpara se të merrej ndonjë vendim përfundimtar nëse do t’i jepej statusi i refugjatit në bazë të historisë së tij të rreme se ishte në rrezik. Gjithçka që Buçi do të thotë për këtë temë është se ai bëri gabim duke u ngatërruar me turmën e gabuar.

“Bëra disa gjëra që nuk duhet t’i bëja, kështu që u deportova përsëri në Shqipëri. Tani jam kthyer këtu dhe të paktën kam arritur të gjej një punë, por paratë nuk janë aspak si MB. Tani më kanë ndaluar të hyj në Britani për dhjetë vjet dhe nëse përpiqem të kthehem, gjë që është joshëse, por nëse më kapin mund të shkoj në burg për dy vjet, kështu që duhet të mendoj shumë për këtë,” tha ai.

Fillimisht kur filloi kriza e migrimit të paligjshëm nga Shqipëria ishin kamionët që ishin metoda e preferuar edhe pse çmimi i kërkuar ishte 20,000 £, por tani me varkat e vogla që kushtojnë vetëm 3,000 £ ka pasur një rritje të numrave. Zyrtarët e Mbretërisë së Bashkuar zbuluan muajin e kaluar se 12,000 shqiptarë kishin hyrë ilegalisht në vend deri më tani këtë vit dhe MailOnline ka vërtetuar se rreth 2,000 kanë ardhur nga Burreli dhe rajoni i varfër përreth Matit.