Me qindra shqiptarë që kanë mbërritur në Britaninë e Madhe ndër vite por mbërrijnë edhe tani së fundmi sajojnë histori nga më të ndryshme për t’i shpëtuar deportimit dhe për të marrë leje qëndrimi.

Gazetarët e “DailyMail” së fundmi kanë qenë në Burrel ku kanë intervistuar një 25-vjeçar me origjinë nga Burreli i cili me një pasaportë false italiane arriti të shkonte në Mbretërinë e Bashkuar dhe duke sajuar një histori gjakmarrje mori leje qendrimi për 3 vjet.

Geri, djali nga Burreli u ka treguar gazetarëve se sa e lehtë ishte mashtrimi i autoriteteve britanike me histori të pavërteta.

Ai ka treguar gjithashtu se një grup kriminelësh i kishin bërë pasaportën italiane dhe nga Kroacia ai kishte udhëtuar pa asnjë problem për në Mbretërinë e Bashkuar ku kishte punuar në restorante dhe kantiere ndërtimi dhe ditën e punës e kishte 150 paund, ndryshe nga 15 paund që mund të marrë në Burrel.

Ai ka treguar gjithashtu se për shkak të përfshirjes në një krim ishte deportuar nga Britania e Madhe dhe kishte një ndalesë për 10 vjet.

Artikulli i DailyMail

Një emigrant shqiptar ka treguar se sa lehtë ishte të luante me sistemin e refugjatëve në Mbretërinë e Bashkuar me gënjeshtra dhe të fitonte lejen për të jetuar ligjërisht për tre vjet.

Geri, 25 vjeç, ka zbuluar se si ai ‘u fut në Mbretërinë e Bashkuar duke përdorur një pasaportë italiane edhe pse nuk e fliste gjuhën më pas u tha zyrtarëve britanikë të emigracionit se jeta e tij ishte në rrezik pasi ishte viktimë e një ‘gjakmarrje’ e cila i rrezikonte jetën nëse kthehej në shtëpi. Atij iu dha leja për të qëndruar për 3 vjet dhe kur historia e tij e sajuar u hetua ai u deportua. Ndërkohë ai mundi të gjente punë duke u paguar dhjetëfishin e asaj që mund të bënte në vendin e tij.

Tani në qytetin e Burrelit, ku u rrit, Geri po punon në një restorant lokal, i cili është i popullarizuar nga të rinjtë që planifikojnë të udhëtojnë ilegalisht në Mbretërinë e Bashkuar. Duke shkëmbyer videot më të fundit të Tik Tok, të cilat zbulojnë rrugët më të mira nga brigjet franceze për në Britani, miqtë e tij janë të prirur të dëgjojnë se si ai arriti të hynte në vend dhe të fitonte 150 paund në ditë ose më shumë duke punuar në restorante dhe kantiere ndërtimi.

Si një vend kandidat për Bashkimin Evropian, shqiptarët janë të lirë të udhëtojnë në të gjithë kontinentin drejt Francës veriore pa asnjë kufizim viza dhe pasi të dalin nga vendi, shumë prej tyre nisen drejt portit të Manshit të Dunkirk për të hipur nëgomone me destinacion Britaninë. Por Geri i tha MailOnline se udhëtimi i tij ishte shumë më i thjeshtë dhe më i shpejtë pasi arriti të thoshte një varg gënjeshtrash dhe t’u paguante 4000 paund kriminelëve për të marrë një pasaportë italiane e cila i mundësoi atij të fluturonte drejt e në Britani. Geri tha:

“Kam marrë hua disa para për të blerë pasaportën italiane, e cila ishte origjinale dhe kishte të gjitha biometritë dhe e mora në Milano. Është e lehtë për shqiptarët të hyjnë në Itali, kështu që nuk ishte problem. Ajo që nuk doja të bëja ishte të fluturoja nga Milano për në Mbretërinë e Bashkuar vetëm në rast se një nga djemtë e pasaportës italiane më bënte pyetje dhe unë nuk flas italisht, kështu që udhëtova për në Kroaci dhe fluturova për në Londër prej andej”

Pasaporta ishte ‘e vërtetë’ por e marrë në mënyrë të paligjshme pasi kishte të dhënat false dhe fotografinë e Gerit , pasi një mashtrues italian bëri aplikimin në emër të tij. Pas marrjes së dokumentit Geri tha:

E dija që njerëzit po përdornin kamionë dhe gomone sapo kishin filluar të ishin rruga e re, por ato ishin të shtrenjta dhe janë gjithashtu të rrezikshme kështu që rruga ime ishte më e lirë dhe më e sigurt. Një herë në Londër u thashë zyrtarëve të Mbretërisë së Bashkuar se jeta ime ishte në rrezik dhe isha viktimë e një grindjeje, me njerëz që përpiqeshin të më vrisnin. Ishin thjesht gënjeshtra dhe ata më dhanë leje për të jetuar 3 vjet. Kam përdorur pasaportën false italiane për të hyrë në vend dhe më pas kam kërkuar azil në emrin tim. Kam jetuar në Ealing Broadway dhe kam marrë punë atje në disa restorante dhe kantiere ndërtimi, kalova mirë dhe fitoja para të mira. Në Britaninë e Madhe merrja 150 £ në ditë, ndërsa nëse do të qëndroja në Burrel do të isha me fat të fitoja 15 paund në ditë dhe kjo do të ishte nëse do të gjeja një punë.”

Ai është i kujdesshëm për mënyrën se si jeta e tij fitimprurëse në Londër mori fund, por deportimi i tij erdhi pasi emri i tij u kthye në vëmendjen e autoriteteve të emigracionit kur u përfshi në krim. Gjithçka që Geri do të thotë për këtë temë është se ai ‘bëri gabim duke u ngatërruar me turmën e gabuar’.

Bëra disa gjëra që nuk duhej t’i bëja, kështu që u deportova përsëri në Shqipëri. Tani jam kthyer këtu dhe të paktën kam arritur të gjej një punë, por paratë nuk janë aspak si në Mbretërinë e Bashkuar. Tani më është ndaluar të hyj në Britani për dhjetë vjet dhe nëse përpiqem të kthehem, gjë që është joshëse, por nëse më kapin mund të shkoj në burg për dy vjet, kështu që duhet të mendoj shumë për këtë.