Agjencitë e zbatimit të ligjit nga 27 vende morën pjesë në edicionin e 13-të të Operacionit të koordinuar nga Europol për të hequr faqet e internetit që ofrojnë mallra të falsifikuara ose të përfshira në piraterinë në internet.

Operacioni i përsëritur, i cili mbështetet nga Eurojust dhe INTERPOL, synon, heton dhe sekuestron faqet e internetit që strehojnë një sërë përmbajtjesh të paligjshme.

Çështjet kryesore vazhdojnë të jenë shkeljet e pronësisë në markat tregtare, si dhe në përmbajtjen me të drejtë autori dhe shërbimet e transmetimit të filmave.

Gjetjet kryesore të operacionit që u zhvillua nga 1 maji deri më 14 nëntor tregojnë gjithashtu se më shumë produkte të falsifikuara po grumbullohen brenda kufijve të Bashkimit Evropian dhe se krimi i pronësisë intelektuale është i ndërthurur ngushtë me krimin e rëndë dhe të organizuar.

Shqipëria, Belgjika, Bullgaria, Brazili, Kolumbia, Kroacia, Republika Çeke, Danimarka, Franca, Gjeorgjia, Greqia, Hungaria, Irlanda, Italia, Kosova, Lituania, Malta, Moldavia, Mali i Zi, Maqedonia e Veriut, Portugalia, Rumania, Sllovenia , Spanjë, Zvicër, Mbretëria e Bashkuar, Shtetet e Bashkuara, janë të gjitha vendet ku është parë shkelje.

Konsumatorët të jenë të kujdesshëm kur blejnë online

Rezultatet e këtij operacioni veprojnë si një kujtesë për të qenë tepër të kujdesshëm kur bëni blerje në internet për të shmangur blerjen e produkteve të falsifikuara përmes platformave të paligjshme. Jo vetëm që produkte të tilla të paligjshme mund të paraqesin rreziqe serioze për shëndetin dhe sigurinë për konsumatorët, por të ardhurat mund t’u shërbejnë gjithashtu rrjeteve kriminale të përfshira në forma të tjera krimi.

Interneti u ofron këtyre kriminelëve një nivel të caktuar anonimiteti dhe mundësi për të mbuluar gjurmët e tyre. Natyra pa kufij e internetit lehtëson aktivitetet kriminale që zhvillohen kryesisht në nivel ndërkombëtar. Një domen, një adresë IP ose një server mund të regjistrohet në një vend, llogaria bankare për pagesat në një tjetër, ndërsa paketat dërgohen nga një vend tjetër. Kjo shpesh orkestrohet nga kriminelë që nuk ndodhen në asnjë nga këto juridiksione.