Aktorja e njohur e teatrit dhe filmit nga Serbia, Branka Veselinovic, ka ndërruar jetë dje në moshën 105-vjeçare. Vitin e kaluar ajo u shpall aktorja më e vjetër në botë. E lindur në vitin 1918 në Stary Betsey, ajo mbushi 104 vjeç më 18 shtator 2022 dhe iu dha titulli i aktores më të vjetër në botë.

“Jeta e shquar e aktores Branka Veselinović, puna humanitare dhe përkushtimi ndaj teatrit dhe artit teatror shënuan përgjithmonë një epokë dhe historinë e Teatrit të Dramës Jugosllave (JDP)“, tha drejtoresha e JDP-së Tamara Vuckovic Manoilovic.

Branka Veselinovic ishte anëtare e JDP-së që nga themelimi i teatrit në vitin 1947. Me vdekjen e saj, nuk ka më një anëtare të gjallë të grupit të saj të famshëm teatror, ​​i cili përbëhej nga aktorët më të mirë nga e gjithë ish-Jugosllavia, mes tyre ishte  edhe legjendarja Marija Chernopori dhe Mira Stoupitsa.

Ajo luajti në më shumë se 100 shfaqje dhe filma, dhe karriera e saj teatrale është e lidhur kryesisht me JDP, ku ajo vazhdoi të performojë edhe pas daljes së saj në pension në 1978.

Në teatër ajo u takua edhe me bashkëshortin e saj, kolegun e saj Mlada Veselinovic, me të cilin qëndroi e martuar për 64 vjet, deri në vdekjen e tij.

Së bashku me bashkëshortin e saj krijuan një qendër për të ndihmuar fëmijët me aftësi të kufizuara dhe për punën e saj humanitare, ajo u bë ambasadore nderi e UNICEF-it.