Sacheen Littlefeather, aktivistja dhe aktorja indigjene amerikane, e cila në vitin 1973 refuzoi çmimin Oscar për Marlon Brando, vdiq në moshën 75-vjeçare.

Njoftimin e bëri të ditur vetë Akademia e Arteve dhe Shkencave të Filmit, mbrëmë vonë me një postim në Twitter.

”Kur të jem larguar, mbani mend gjithmonë se sa herë të ngriheni për të vërtetën tuaj, do të mbani gjallë zërin tim dhe zërin e kombeve tona dhe të popullit tonë”, janë fjalët e Littlefeather të cituar nga Akademia.

E lindur më 14 nëntor 1946, Marie Louise Cruz ndryshoi emrin, ndërsa eksploroi rrënjët e saj vendase amerikane dhe u bë një aktiviste në të 20-at e saj.

Littlefeather përfaqësoi Marlon Brandon në çmimet e 45-ta të Academy Awards më 27 mars 1973, ku ajo, në emër të Brandos, refuzoi çmimin e aktorit më të mirë që ai fitoi për interpretimin e tij në ”The Godfather”.

Brando e bojkotoi ceremoninë si një protestë kundër portretizimit të Hollivudit të amerikanëve vendas.Fjalimi i saj për të refuzuar çmimin Oscar u prit nga një përzierje miratimesh dhe kundërshtish.