Pas tre filmave në katër vjet, “The Expendables” priti më shumë se nëntë vite për të shpalosur aventurën e tij të fundit, me gjasë një dëshmi e lëvizjes rinore të mirëpritur keq të prezantuar në filmin e tretë. “Expend4ables” kërkon t’i japë një tonik të shkruar keq atij hapi të gabuar, por funksionon nga një skenar kaq i dobët dhe i paqartë, “The Disposables” do ta përshkruante më mirë.

Filmi i vitit 2010 u krijua në thelb si një lloj akti i punësimit të plotë për një kontigjent më të vjetër të yjeve të aksionit. Duke pasur parasysh aspektet meta të asaj në Hollywood, ku plakja është pothuajse po aq e rrezikshme sa puna mercenare në karrierë, ekskluziviteti kishte një ndjenjë gjysmë freskuese, pa marrë parasysh angazhimin e tij të kufizuar ndaj çështjeve të vogla si komploti dhe historia.

Megjithatë, edhe duke e lejuar këtë, ata mund të ishin përpjekur pak më shumë se kjo. I rregulluar deri në një mendje të thjeshtë, organizimi përfshin një djalë të keq të pamëshirshëm (Iko Uwais) i cili vjedh një armë bërthamore, duke detyruar ekipin e preferuar të të gjithëve të kuajve të vjetër të luftës të shalojë përsëri, këtë herë me urdhra marshimi nga një operativ qeveritar i luajtur nga Andy Garcia.

Edhe pse Barney (Sylvester Stallone) është ende lideri i zhurmshëm i grupit, ka një lidhje të mirë nga lart mes tij dhe Lee (Jason Statham), që përbën një kalim stafeti për sa i përket Statham-it duke marrë pikën kryesore, i aksionit, pasi kishte kaluar tashmë verën duke luftuar peshkaqenë gjigantë prehistorikë në vazhdimin e “The Meg”.

Lee ka gjithashtu një të dashur, Gina (Megan Fox), e cila është po aq vdekjeprurëse sa ai, aftësi që të dy i përdorin si një formë paralojëje. Në teori, është e vështirë të mbash një ekskluzivitet si ky, duke pasur parasysh barazinë në emër dhe lehtësinë e futjes së lojtarëve të rinj në formulë. Thënë kjo, “Expend4bles” ulet në më shumë se një mënyrë, dhe mjerisht, në të gjitha vendet e gabuara. “Expend4bles” u shfaq si premierë më 22 shtator në kinematë amerikane dhe ato botërore. /TAR/