Japonia vuri në gatishmëri mbrojtjen e saj raketore balistike të hënën dhe u zotua të rrëzojë çdo predhë që kërcënon territorin e saj, pasi Koreja e Veriut e njoftoi atë për një lëshim të planifikuar satelitor midis 31 majit dhe 11 qershorit.

Veriu i armatosur me armë bërthamore thotë se ka përfunduar satelitin e parë ushtarak dhe udhëheqësi Kim Jong Un ka miratuar përgatitjet përfundimtare për nisjen e tij, shkruan Reuters.

Ky do të ishte hapi i fundit i Veriut në një seri lëshimesh raketash dhe testesh armësh në muajt e fundit, duke përfshirë një raketë të re balistike ndërkontinentale.

Tokio pret që Koreja e Veriut të lëshojë raketën që mban satelitin e saj mbi zinxhirin e ishullit jugperëndimor të Japonisë, siç bëri në vitin 2016 , tha një zëdhënës i ministrisë së Mbrojtjes.

“Ne do të marrim masa shkatërruese kundër raketave balistike dhe të tjera që janë konfirmuar se zbarkojnë në territorin tonë”, tha në një deklaratë ministria e Mbrojtjes e Japonisë.