E paimagjinueshmja mund të jetë së shpejti e mundur. Shkencëtarët japonezë kanë pohuar se janë në prag të rritjes së foshnjave njerëzore në laborator, duke inkubuar vezë dhe spermë në një mitër artificiale. Sipas profesorit Katsuhiko Hayashi, eksperte e biologjisë së qelizave staminale në Universitetin Kyushu, kanaçet nga koncentrati mund të jenë të disponueshme për nënat brenda pesë vjetësh.

Ekipi i tij veçanërisht përdori këtë metodë sintetike të zëvendësimit për të krijuar minj foshnje nga dy brejtës baba, si një provë paraprake e konceptit të implikimeve të teknologjisë për prindërit e të njëjtit seks. Sipas studimit të ri të botuar në mars në revistën Nature:

Ekipi transformoi qelizat e lëkurës së minjve mashkullorë në qeliza burimore pluripotente, të cilat kanë potencialin të zhvillohen në lloje të ndryshme qelizash ose indesh, si një ndërrues i formës qelizore. Studiuesit më pas i rritën këto qeliza dhe i trajtuan ato me një ilaç që konvertonte qelizat burimore të brejtësve mashkullorë në qeliza femërore, duke prodhuar kështu qeliza vezë funksionale.

Ndërkohë, fekondimi i atyre vezëve dhe implantimi i këtij projekti të foshnjës tek minjtë femra, rezultoi në konceptimin artificial të minjve meshkuj. Dhe ndërsa vetëm 1% e embrioneve, shtatë nga 630, u rritën në këlyshë të gjallë të miut, studiuesit menduan se eksperimenti potencialisht kishte implikime të rëndësishme për riprodhimin njerëzor. Është një strategji shumë e zgjuar. Është një hap i rëndësishëm si në biologjinë e qelizave staminale ashtu edhe në atë riprodhuese.

Megjithatë, ndërsa shkencëtarët kanë arritur të krijojnë vezë dhe spermë rudimentare njerëzore në laborator, një proces i njohur si gametogenesis vitro, ata nuk kanë qenë në gjendje të krijojnë embrione bonafide. Dr. Hayashi vlerësoi se do të duheshin rreth gjysmë dekade për të përsëritur prodhimin e qelizave të ngjashme me vezën tek njerëzit dhe 10-20 vjet testime për të siguruar që kjo metodë riprodhuese artificiale të jetë e sigurt për t’u përdorur në klinika. Një nga shqetësimet janë mutacionet dhe gabimet që mund të futen në një enë kulture përpara përdorimit të qelizave staminale për të bërë vezë.

Nuk e di nëse ato do të jenë të disponueshme për riprodhim. Thjesht për sa i përket teknologjisë, do të jetë e mundur te njerëzit edhe në 10 vjet. Ky hulumtimi i miut mund të ofrojë një shabllon për të mundësuar më shumë njerëz të kenë fëmijë biologjikë, duke anashkaluar çështjet etike dhe ligjore të vezëve të donatorëve. Natyrisht, ideja e foshnjave të rritura në laborator nuk është pa paralajmërimet e saj ligjore dhe etike, përkatësisht shqetësimin e eugjenikës që njerëzit mund të krijojnë foshnja “dizajner” duke përzier vetëm “formulën e bebeve” në raftin e sipërm.

Nëse funksionon, teknologjia mund të sigurojë një ndihmë të madhe për ata që po luftojnë me infertilitetin, një gjendje që prek 1 në 6 në mbarë botën, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Përfitues të tjerë janë çifte të të njëjtit seks, prindër të vetëm aspirantë, dhe në disa raste, surrogatë. Ekziston gjithashtu frika se njerëzit mund të detyrohen të kenë një fëmijë kundër vullnetit të tyre duke përdorur një fije floku ose një pjesë të lëkurës./ TAR