Instagram, faqja e njohur e rrjeteve sociale me më shumë se 1.3 miliardë përdorues, “ndihmon” të lidhet dhe të promovojë një rrjet të gjerë llogarish të dedikuara hapur për ofrimin e përmbajtjes seksuale për të miturit. Kjo doli si rezultat i hetimeve nga Wall Street Journal dhe studiues të Universitetit Stanford dhe Universitetit të Massachusetts Amherst. 

Pedofilët kanë përdorur prej kohësh internetin, por ndryshe nga forumet dhe shërbimet e transferimit të skedarëve që synojnë njerëzit që kanë interes për përmbajtje të paligjshme, Instagram nuk i “pret” vetëm këto aktivitete. Sipas raportit të WSJ, algoritmet e saj i promovojnë ato. Instagram lidh pedofilët dhe i udhëzon ata të aksesojnë shitësit e përmbajtjeve të ngjashme përmes rekomandimeve të “interesit të përshtatur”.  

Edhe pse të padukshme për shumicën në platformë, këto llogari në Instagram janë “të paturpshme”: Studiuesit zbuluan se Instagram i lejon përdoruesit të kërkojnë për hashtags si #pedowhore dhe #preteensex duke i lidhur ato me llogaritë që përdorin këto terma për të reklamuar materiale seksuale të fëmijëve që ata kanë. në dispozicion për shitje. Në fakt, llogari të tilla shpesh pretendojnë se drejtohen nga vetë fëmijët!

Llogaritë në Instagram që ofrojnë të shesin materiale seksuale të paligjshme në përgjithësi nuk e publikojnë hapur atë, por postojnë një “menu” të përmbajtjes. Disa llogari kërkojnë që blerësit të delegojnë veprime specifike. Disa meny përfshijnë çmime për videot e fëmijëve që “dëmtojnë veten” dhe madje “imazhe të të miturve që kryejnë akte seksuale me kafshë”, zbuluan studiuesit në Observatorin e Internetit të Stanford. Ata madje theksojnë se fëmijët paraqiten të disponueshëm për “takime” personale me pagesë. 

Në përgjigje të pyetjeve të gazetës, Meta pranoi se kishte probleme dhe tha se kishte ngritur një task forcë të brendshme për t’i trajtuar ato.  Shfrytëzimi i fëmijëve është një krim i tmerrshëm,” thanë përfaqësuesit e kompanisë, duke shtuar: “Ne po hulumtojmë vazhdimisht mënyra për t’u mbrojtur në mënyrë aktive kundër kësaj sjelljeje.”

Meta tha se ka shuar 27 rrjete pedofilësh në dy vitet e fundit dhe planifikon të shkatërrojë të tjera. Që nga marrja e pyetjeve të Wall Street Journal, platforma tha se ka bllokuar mijëra hashtags që “seksualizojnë” fëmijët, disa me miliona postime, dhe i kufizon përdoruesit të kërkojnë terma të njohur si të lidhur me abuzimin seksual. Ai tha gjithashtu se po punon për të parandaluar sistemet e tij që të rekomandojnë të rriturit potencialisht pedofilë që të lidhen me njëri-tjetrin ose të ndërveprojnë me përmbajtjen e njëri-tjetrit.

Ish-punonjësit e tanishëm të Meta-s, të cilët kanë punuar në iniciativat për sigurinë e fëmijëve në Instagram, vlerësojnë se numri i llogarive që ekzistojnë “kryesisht” për të monitoruar një përmbajtje të tillë “është në qindra mijëra, nëse jo miliona”.

Një zëdhënës i Meta tha se kompania po kërkon të bllokojë përdorues të tillë, duke fshirë 490,000 llogari për shkeljen e politikave të saj të sigurisë së fëmijëve vetëm në janar.