Një ajsberg i madh, 15 herë më i madh se Parisi, u shkëput nga Antarktida të dielën, thanë shkencëtarët britanikë të hënën.

Ky fenomen nuk është për shkak të ndryshimeve klimatike, megjithëse rajoni kërcënohet nga ngrohja globale, sipas Anketimit Britanik të Antarktidës (BAS).

Ajsbergu prej 1550 kilometrash katrorë u shkëput të dielën rreth orës 20:00-21:00 (me orën shqiptare) kur batica zgjeroi një çarje para-ekzistuese në akull, të quajtur Chasm-1, tha BAS, një organizatë që merret me kërkimin në rajonet polare.

Dy vjet më parë, në të njëjtën zonë ishte formuar një ajsberg me të njëjtën madhësi, e ashtuquajtura Brand Ice Bank, ku ndodhet stacioni britanik i kërkimit Halley V.

Glaciologët, të cilët ndodhen në zonë nga nëntori deri në mars, kanë vëzhguar zhvillimin e çarjeve në akull për rreth 10 vjet. Në vitin 2016, BAS vendosi të lëvizë stacionin Halley V me 20 kilometra, nga frika se ndërsa akulli shkrihet, stacioni mund të shkojë duke lundruar në një ajsberg.

Kjo shkëputje ishte e pritshme dhe është një sjellje normale e Brand Ice Bank. Nuk është e lidhur me ndryshimin e klimës”, shpjegoi shkencëtari i akullit Dominic Hodgson.

Antarktida po vuan efektet e ndryshimeve klimatike dhe aty u regjistruan temperatura rekord vitin e kaluar. Në vitin 2021, shkrirja e plotë e një ajsbergu, 4,000 kilometra nga vendi ku u shkëput në 2017, lëshoi ​​më shumë se 150 miliardë tonë ujë, gjë që i shqetësoi shkencëtarët sepse nuk e dinin se çfarë efektesh do të kishte në ekosistemin e brishtë të rajonit.