Etna, vullkani më aktiv në Evropë, shpërtheu të dielën dhe hodhi hi në Catania, qyteti më i madh në Sicilinë lindore, i cili ndaloi fluturimet në aeroportin e qytetit.

Instituti Kombëtar i Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë i Italisë (INGV), i cili monitoron nga afër Etna, tha se retë dhe ditët me shi penguan monitorimin e shpërthimit, i cili dikur ishte një shfaqje spektakolare e zjarrit dhe llavës.

Instituti tha se hiri ra në Catania dhe një qytet në shpatet e malit Etna. Nuk pati raportime për të lënduar.

Aeroporti i Katanias njoftoi se fluturimet u pezulluan përkohësisht për shkak të hirit.

INGV tregoi se monitorimi regjistroi prova të rritjes së aktivitetit të dridhjeve ditët e fundit.

Agjencia kombëtare e mbrojtjes civile e Italisë tha në një paralajmërim të enjten se, duke pasur parasysh rritjen e aktivitetit vullkanik, mund të ketë ndryshime “të papritura” në aktivitetin e Etna.

Në fillim të vitit 2021, shpërthimi i vullkanit zgjati disa javë.