Konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës nuk është i vetmi që shqetëson autoritetet në mbarë botën. Larg fokusit ka dhe konflikte të tjera, si ai midis Armenisë dhe Azerbajxhanit, i cili konsiderohet i dyti më i rëndësishëm i këtij viti 2023, sipas qendrës analitike të Grupit Ndërkombëtar të Krizave (ICG).

“Nëse lufta në Ukrainë ka pasur një ndikim në krizat në mbarë botën, ndikimi i saj ka qenë veçanërisht i dukshëm në Kaukazin e Jugut”, shpjegon ICG, një organizatë e themeluar në vitin 1995. Siç shpjegojnë ata, “dy vjet pas luftës së tyre të fundit mbi Nagorno Karabagun, Armenia dhe Azerbajxhani duket se po shkojnë drejt një konfrontimi tjetër”.

Një luftë e re që do të ishte më e shkurtër, sipas ICG, por jo më pak dramatike se episodi i mëparshëm i luftës i përjetuar në vitin 2020: 6 javë në të cilat vdiqën më shumë se 7000 ushtarë dhe që përfundoi me fitoren e Azerbajxhanit. Që atëherë, Baku ka rritur kapacitetin e saj ushtarak, ndërsa Armenia ka rindërtuar me vështirësi ushtrinë e saj për shkak të mungesës së furnizimeve nga Rusia, veçanërisht që nga ofensiva në Ukrainë.

Sipas informacioneve të ICG-së, “Azerbajxhani është në rritje. Ushtria e saj është disa herë më e madhe se ajo e Armenisë, ajo është e pajisur shumë më mirë dhe mbështetet nga Turqia”. Përveç kësaj, ka përfituar në mënyrë indirekte nga konflikti në Ukrainë, pasi gazi nga vendi është rritur, diçka që e ka “trimëruar” Bakun.

Nga ana tjetër, qendra analitike kujton se Rusia ka vendosur trupa në rajon pas luftës së vitit 2020, pa mundur të ndalojë shpërthimet e ndryshme të dhunës.

Sipas kësaj OJQ-je, fillimi i luftës me Ukrainën ka ndikuar në negociatat e paqes mes dy vendeve, pasi Moska, historikisht, ka tentuar të udhëheqë përpjekjet për paqe në këtë konflikt mbi Nagorno Karabakun. Rivendosja e komunikimeve, e ndërprerë në vitet ‘80, besohej se do të hapte rrugën për arritjen e një marrëveshjeje për çështjen e së ardhmes në këtë rajon. 

Por, pas luftës së vitit 2020, Jerevani hoqi dorë nga kërkesa e tij prej dekadash për status special për Nagorno Karabakun, megjithëse kërkon të drejta speciale dhe garanci sigurie për armenët që jetojnë atje. Baku, nga ana e saj, argumenton se armenët gëzojnë të gjitha të drejtat, si çdo qytetar tjetër i Azerbajxhanit.