Një kërkesë e presidentit ukrainas Volodymyr Zelensky për të adresuar finalen e Eurovision Song Contest në qytetin anglez të Liverpool të shtunën është refuzuar nga transmetuesit. Në një deklaratë të postuar në faqen e saj të enjten, Unioni Evropian i Transmetuesve (EBU), i cili është një aleancë e organizatave të mediave të shërbimit publik që mbikëqyr ngjarjen, theksoi rëndësinë e natyrës “jopolitike” të Eurovizionit, i cili ndiqet nga miliona njerëz përreth botës.

Ky parim ndalon mundësinë e bërjes së deklaratave politike ose të ngjashme si pjesë e Konkursit. Kërkesa e zotit Zelensky për t’iu drejtuar audiencës në Eurovizion, ndonëse e bërë me qëllime të lavdërueshme, për fat të keq nuk mund të aprovohet nga menaxhmenti i Bashkimit Evropian të Transmetuesve pasi do të ishte kundër rregullave të ngjarjes.

Nëse do të ishte lejuar t’i drejtohej konkursit, udhëheqësi ukrainas me siguri do të kishte vazhduar modelin e tij të përdorimit të fjalimeve në ngjarje ndërkombëtare të profilit të lartë për të tërhequr vëmendjen ndaj pushtimit të paprovokuar të Ukrainës nga Rusia dhe Eurovizioni do të kishte qenë një skenë prekëse për të bërë. Pra, duke qenë se konkursi i këtij viti po zhvillohet në Mbretërinë e Bashkuar sepse Ukraina, fituesja e garës së vitit të kaluar dhe vendi pritës i ligjshëm, nuk është në gjendje ta presë atë për shkak të pushtimit rus.

Megjithatë, EBU tha se ka bërë shumë përpjekje për të siguruar që muzika dhe kultura ukrainase të jenë të dukshme gjatë ngjarjeve të drejtpërdrejta finale dhe gjysmëfinale, të cilat po priten nga transmetuesi britanik BBC në emër të transmetuesit publik të Ukrainës.