Pakot e dyshimta ose kërcënuese të dërguara në misionet diplomatike ukrainase kishin të gjitha të njëjtën adresë dërguesi, një përfaqësi e Tesla-s në Gjermani, thotë ministri i Jashtëm i Ukrainës.

Sipas BBC, Dmytro Kuleba shtoi se 31 ambasada dhe konsullata ukrainase në 15 vende morën pakot dhe ata u dërguan nga zyrat postare pa mbikëqyrje,pasi dërguesit u kujdesën për të fshehur identitetin e tyre. Siguria u rrit pasi e para nga petat u dërgua javën e kaluar.

Përfaqësitë e Tesla-s në fjalë janë në qytetin Sindelfingen, në Gjermaninë jugperëndimore.

Zakonisht, dërgesa bëhej nga zyrat postare që nuk ishin të pajisura me sisteme të mbikqyrjes video. Kriminelët morën gjithashtu masa për të mos lënë gjurmë të ADN-së së tyre në pako. Kjo tregon në veçanti nivelin profesional të zbatimit”, shkroi Kuleba në një postim në Facebook.

Ai tha se gjashtë pako u dërguan në Poloni, pesë në Spanjë, katër në Itali, dy në Portugali, Rumani, Hungari dhe Republikën Çeke dhe nga një në Austri, Vatikan, Danimarkë, Kazakistan, Holandë, SHBA, Francë. dhe Kroacia.

Ukraina tha në atë kohë se pako të përgjakshme që përmbanin sytë e kafshëve ishin dërguar në tetë ambasada në Evropë, por më shumë janë prekur që atëherë. Incidentet pasuan një shpërthim letre bombë në ambasadën e Ukrainës në Madrid një javë më parë, e cila plagosi një punonjës. Më shumë bomba të dërguara në vende të tjera në Spanjë u çaktivizuan.

“Nuk mbaj mend asnjë rast në histori që kaq shumë ambasada dhe konsullata të një vendi të jenë nënshtruar sulmeve kaq masive në një periudhë kaq të shkurtër kohore”, tha Kuleba.

Ai shtoi se “armiqtë” e Ukrainës nuk do të jenë në gjendje ta frikësojnë atë dhe se Kievi do të vazhdojë të “punojë për fitore” në luftën e tij kundër Rusisë.