Regjistrimet e makinave të reja në Mbretërinë e Bashkuar ranë në 1.6 milionë vitin e kaluar, niveli më i ulët që nga viti 1992, kryesisht prej mungesës së çipave.

Kufizimet e furnizimit bënë që shumë prodhues të kenë prioritet shpërndarjen e automjeteve elektrike me bateri, të cilat gëzonin shitje rekord dhe tejkaluan makinat me naftë për herë të parë në tregun e Mbretërisë së Bashkuar. Modeli Y i Tesla ishte i treti më i shitur në përgjithësi, pas Nissan Qashqai dhe Vauxhall Corsa.

Regjistrimet e automjeteve në vitin 2022 ishin 2% nën vitin e kaluar dhe rreth 700,000 njësi nën nivelet para pandemisë, tha të enjten Shoqata e Prodhuesve dhe Tregtarëve të Motorëve, e cila publikon të dhënat.

Shitjet u rritën në pesë muajt e fundit të vitit, duke i lejuar vendit të rimarrë pozicionin e tregut të dytë më të madh të makinave të reja në Evropë për nga vëllimi, pas Gjermanisë.

“Tregu i automobilave mbetet i përhumbur nga performanca e tij para pandemisë, por mund të zvogëlojë tendencat më të gjera ekonomike duke ofruar rritje të konsiderueshme në 2023,” tha në një deklaratë CEO i SMMT, Mike Hawes.

Mbretëria e Bashkuar nuk është e vetmja që vuan nga shitjet e dobëta të automjeteve pasi mungesat e pjesëve, kryesisht çipat kompjuterikë, pengojnë prodhimin. Shitjet e makinave të reja në Shtetet e Bashkuara pritet të bien në më pak se 14 milionë kur industria të raportojë shifrat përfundimtare për vitin 2022 më vonë këtë javë – më e ulëta në më shumë se një dekadë.