Shtetet e Bashkuara i bën thirrje presidentit rus Vladimir Putin që të pranojë realitetin dhe të tërheqë trupat nga Ukraina pasi më në fund ai e quajti konfliktin një “luftë”.

Që kur Putin urdhëroi pushtimin në shkurt, Rusia ka folur zyrtarisht për një “operacion special ushtarak” dhe ka vendosur një ligj që kriminalizon atë që autoritetet e quajnë terminologji mashtruese.

Por në një konferencë shtypi të enjten, vetë Putin përdori fjalën “luftë” pasi tha se shpresonte t’i jepte fund asaj sa më shpejt që të ishte e mundur.

“Që nga 24 shkurti, Shtetet e Bashkuara dhe pjesa tjetër e botës e dinin se ‘operacioni ushtarak special’ i Putinit ishte një luftë e paprovokuar dhe e pajustifikuar kundër Ukrainës. Më në fund, pas 300 ditësh, Putin e quajti luftën ashtu siç është,” tha një zëdhënës i Departamentit të Shtetit. 

“Si një hap tjetër në njohjen e realitetit, ne i bëjmë thirrje atij që t’i japë fund kësaj lufte duke tërhequr forcat e tij nga Ukraina.”

Departamenti i Shtetit tha se, pavarësisht nga terminologjia e Putinit, “agresioni i Rusisë kundër fqinjit të saj sovran ka shkaktuar vdekje dhe shkatërrim.