Një politikan i lartë i pasur nigerian, gruaja e tij dhe një doktor janë shpallur fajtorë për një komplot trafikimi organesh.

Senatori Ike Ekweremadu, 60 vjeç, gruaja e tij Beatrice, 56 vjeç dhe Dr Obinna Obeta, 50 vjeç, u dënuan për komplot me qëllim shfrytëzimin e një të riu nga Lagos për organe.

Organi i marrë prej një djali 21-vjeçar do t’i jepej vajzës së çiftit, Sonia, 25 vjeç. 21-vjeçari, një tregtar rruge nga Lagos, u dërgua në Mbretërinë e Bashkuar vitin e kaluar për të siguruar një veshkë në një transplant privat prej 80,000 paund në Spitalin “Royal Free” në Londër.

Ai tha se iu premtuan mundësi në Britani për të ndihmuar dhe se ai e kuptoi se çfarë po ndodhte vetëm kur takoi mjekët në spital.

Ndërsa është e ligjshme të dhurosh një veshkë, bëhet kriminale nëse ka një shpërblim me para ose përfitime të tjera materiale. Kur ai u refuzua si i papërshtatshëm, gjykata dëgjoi se Ekweremadus transferuan interesat e tyre në Turqi dhe vendosi të gjente një donator tjetër.

Ekweremadus, të cilët kanë një adresë në Willesden Green, në veri-perëndim të Londrës, dhe Dr Obeta, nga Southwark, Londra jugore, e mohuan akuzën kundër tyre.