Egjipti ka njoftuar zbulimin e dy prej punëtorive më të mëdha të përdorura ndonjëherë për të mumifikuar kufomat e njerëzve dhe kafshëve në kohët e lashta. Dy punëtori dhe dy varre u zbuluan në Saqqara, një nekropol i madh faraonik në jug të Kajros, sipas Mostafa Waziri, sekretarit të përgjithshëm të Këshillit Suprem të Antikiteteve të Egjiptit. Më tej, ai tha:

Sot, ne shpallim zbulimin e dy punëtorive më të mëdha të mumifikimit për njerëzit dhe kafshët në Nekropolin Saqqara. Kjo punëtori është ajo që përdoret për njerëzit, duke përfshirë shtretërit në të cilët janë larë trupat.

Punëtoritë e balsamimit datojnë që nga dinastia e 30-të (380-343 para Krishtit) dhe periudha Ptolemeike (305-30 para Krishtit), njoftoi të shtunën gazeta shtetërore egjiptiane Al-Ahram, duke cituar Waziri. Punëtoria e parë është një ndërtesë drejtkëndore që përmban dhoma të shumta me shtretër guri me përmasa 2 metra të gjata dhe 50 centimetra të gjerë, të cilat u përdorën për mumifikimin e të ndjerit, sipas Al-Ahram.

Arkeologët zbuluan mjete të përdorura nga egjiptianët e lashtë për të prerë trupat për të hequr organet e brendshme së bashku me kavanozët kanopikë të përdorur për të ruajtur organet e brendshme. Kjo punëtori përmbante pesë shtretër guri, të ndryshëm nga ata të zbuluar në punishten e balsamimit njerëzor. Sipas studimeve fillestare, besohet se kjo punëtori e veçantë është përdorur për mumifikimin e kafshëve të shenjta.

“Varret e bukura”

Krahas dy punëtorive, arkeologët takuan gjithashtu një nga varret më të bukura në nekropol, sipas Wazirit. I emëruar sipas zyrtarit të lartë, Ne Hesut Ba, varri është 4,400 vjet i vjetër dhe daton në dinastinë e pestë, tha Waziri. Ne Hesut Ba punoi si kryeprift për perëndeshën Maat dhe mbikëqyri gërmimin e kanaleve për ujitje, tha Waziri, duke e përshëndetur varrin e tij si një varr të rëndësishëm.

Varri i dytë është 3400 vjeçar dhe i përkiste një prifti kadish të quajtur Men Kheber Ra.

 

Në janar 2021, arkeologët zbuluan një bollëk thesaresh të lashta në Saqqara, duke përfshirë arkivole antike, vende varrimi dhe një tempull funerali. Gjatë një konference për shtyp të shtunën në Saqqara, Ministri i Turizmit dhe Antikiteteve të Egjiptit, Ahmed Issa përshkroi rolin kryesor që po luan vendi në planin e qeverisë egjiptiane për të forcuar ekonominë përmes turizmit.

 Issa shpjegoi punën e gjerë që po kryhet për të zhvilluar Saqqara si një qendër turistike, si pjesë e planeve më të gjera për të rritur turizmin në Egjipt me 25% në 30% në 2023. Issa bëri homazhe për “punën e palodhur” të arkeologëve që “zbuluan këtë zbulim të ri. Ju siguroj se Egjipti, veçanërisht zona arkeologjike e Saqqara, nuk i ka zbuluar ende të gjitha sekretet e tij dhe ka shumë të tjera që do të vijnë.