I ndjeri Papa Benedikti XVI do të ketë një funeral të ngjashëm me atë të një pape në fuqi, duke përfshirë një varrim me tre arkivole. Papa në pension vdiq në moshën 95-vjeçare më 31 dhjetor, me një shtrirje tre-ditore në shtet duke filluar të hënën.

Benedikti, një gjerman nga një fshat i vogël në Bavari, ishte Papa i parë në gjashtë shekuj që doli në pension në vend që të shërbente si kreu i kishës katolike gjatë gjithë jetës së tij.

Kjo situatë e paprecedentë kishte shkaktuar pikëpyetje se si do të bëhej funerali, me Papa Françeskun aktual që mbikëqyrte në mënyrë të pazakontë varrimin. Një rrëfim i shkruar i papatit të Benediktit do të vendoset në arkivolin e tij për varrim, thanë njerëz nga Vatikani, ndërsa zbuloi planet e tij për funeralin të enjten.

Dhjetëra mijëra njerëz i kanë bërë homazhe Papa Benediktit deri më tani, duke kaluar trupin e tij në St. Bazilika e Pjetrit në Vatikan. Kryeministri hungarez Viktor Orban, i cili ka bërë thirrje për mbrojtjen e rrënjëve të krishtera të Evropës si Benedikti, ishte në mesin e disa prej 70,000 njerëzve që bënë nderimet e tyre në qytetin-shtetin e vogël.

Kur shtrirja në gjendje të përfundojë të mërkurën në mbrëmje, një rrëfim me një faqe i papatit gati tetë-vjeçar të Benediktit do të vendoset në një cilindër metalik dhe do të vendoset brenda arkivolit të tij. Ai do të shoqërojë sende të tjera, duke përfshirë monedhat e Vatikanit të prera gjatë mbretërimit të tij.

Benedikti pati një pension të jashtëzakonshëm papal, duke jetuar pjesën tjetër të ditëve të tij në një manastir në Kopshtet e Vatikanit. Papa Françesku do të kremtojë meshën funerale në St. Sheshi i Pjetrit. Edhe pse Vatikani ka theksuar se Benedikti donte “thjeshtësi” për të karakterizuar funeralin e tij, Bruni tha se “detaje të mëdha” do t’i kushtohen “ceremonive papnore … me disa elementë origjinalë”.

Dalja në pension e Benediktit, i cili më parë njihej si Joseph Ratzinger, në vitin 2013 dhe pasardhja e tij nga Papa Françesku krijoi një situatë të rrallë ku në fakt kishte dy papë. Meqenëse Benedikti nuk ishte më një pontif në fuqi kur vdiq, delegacionet zyrtare janë kufizuar në ato nga Italia dhe Gjermania e tij e lindjes. Ndër ata që pritej të merrnin pjesë në një kapacitet privat ishin presidentët e Polonisë dhe Hungarisë dhe monarkët e Spanjës dhe Belgjikës.