Pas pothuajse 3 javësh nga sulmi kibernetik, faqet e institucioneve shtetërore janë kthyer në normalitet.

AKSHI ka njoftuar se të gjitha faqet qeveritare dhe të shërbimeve tashmë janë të aksesueshme nga qytetarët, ndërsa sa i përket portalit e-Albania, janë të aksesueshme 1214 nga 1225 shërbime online.

Pas thuajse 3 javësh nga agresioni kibernetik, shërbimet online për qytetarët dhe bizneset janë normalisht të aksesueshme. Sipas AKSHI-t, stafi inxhinierëve po punon për kthimin në normalitet dhe të shërbimeve që ende janë të paaksesueshme.

Njoftimi i plotë nga AKSHI:

Aktualisht, 1214 nga 1225 shërbime online që jepen në platformën e-Albania, mund të përdoren nga qytetarët dhe bizneset me të njëjtën shpejtësi dhe lehtësi si më parë.

Janë në funksion të plotë edhe shërbimet e:

–          aplikimit të formularit për lëshim për herë të parë ose rinovim të pasaportës

–          deklarimit të humbjes së dokumenteve të ndryshme

–          ndihmës ekonomike për individët dhe vërtetimit mbi masën e përfitimit të ndihmës ekonomike

–          kërkesë për të përfituar nga programet e strehimit social

–          lista e notave dhe vërtetimi i diplomës për studentët që kanë ndjekur Universitetin e Tiranës.

Ndërkohë, stafi i inxhinierëve po punon për të kthyer në normalitet dhe shërbimet e fundit të mbetura siç janë: njehsimi i diplomave dhe certifikatave të lëshuara nga institucionet e huaja; vërtetimi i pagesës së aftësisë së kufizuar si dhe kryerja e pagesave të ujit dhe energjisë elektrike.

Nga dita e hënë do të mund të aplikohet edhe për Leje Ndërtimi (e-Lejet), vlerësimi të ndikimit në mjedis dhe përdorimit të burimeve ujore.

Sistemet elektronike të rikthyera se fundmi në funksionalitet të plotë janë:

–          Sistemi i Qendrës së Botimeve Zyrtare;

–          e-Inspektimi;

–          Sistemi i menaxhimit të informacionit për burimet njerëzore të administratës;

–          Sistemi elektronik i ndihmës ekonomike.

Gjithashtu, është funksionale posta elektronike zyrtare për të gjithë punonjësit e administratës. Janë forcuar mekanizmat e sigurisë së email-it zyrtar si dhe është bërë kalimi i çdo mailbox-i në infrastrukturën cloud.

AKSHI shpreh mirënjohje për të gjithë punonjësit e ekipit që ia dolën të rikuperojnë në një kohë rekord shërbimet publike online, si dhe skuadrën speciale të Microsoft për ndihmën gjatë gjithë këtyre ditëve.