Sa më gjatë të zgjasin luftërat, aq më i madh është rreziku që ato shndërrohen dhe metastazojnë në drejtime të paparashikueshme.

Spektakli i Kim Jong Un dhe Vladimir Putin që shoqërohen në një kozmodrom rus kërcënon ta çojë luftën në Ukrainë në një drejtim të ri shqetësues. Ata janë dy nga keqbërësit më të mëdhenj të kohës sonë. Në vetvete të dyja janë një shqetësim për Perëndimin, por së bashku ka një efekt shumëfishues të forcës.

Është një shenjë dëshpërimi për liderin rus me siguri. Atij i është shitur një qenush nga gjeneralët e tij, të cilët i kishin thënë se kishin modernizuar ushtrinë, ndërsa korrupsioni minoi të gjithë projektin. Miliona mund të jenë kripur miliona në vila, jahte dhe shtëpi në Perëndim.

Putinit i duhen predha, artileri dhe municione. Kim mund ta ofrojë këtë, por diçka më shumë. Kina do të donte të ndihmonte më shumë rusët, por është e penguar nga kërcënimi i sanksioneve perëndimore. Koreja e Veriut mund të jetë një kanal për furnizimet me armë kineze, një gardh për ndihmën ushtarake të Pekinit që mund ta zgjasë këtë luftë pafundësisht.

Edhe Kim-it i duhet marrëdhënia që të funksionojë. Ashtu si babai dhe gjyshi i tij, ai ka keqmenaxhuar ekonominë e tij aq keq që njerëzit e tij janë të kequshqyer. Rusia mund të ofrojë grurë. Por lideri i Koresë së Veriut kërkon njohuri teknike gjithashtu. Flitet se Moska ofron gjithashtu avionë luftarakë.

Spektakli i sotëm është kulmi i viteve të dështimit të Perëndimit për të neutralizuar kërcënimin e paraqitur nga të dy burrat.

Vitet e zbutjes dhe diplomacisë së dështuar kanë dështuar të pengojnë Kim-ët të zhvillojnë armë bërthamore. Koreja e Veriut po përmirëson tani teknologjinë e raketave që mund ta bartin atë kërcënim bërthamor në territorin e SHBA-së.

As Vladimir Putin nuk është penguar. Pushtimi i tij i Ukrainës është ndoshta kulmi i dobësisë perëndimore prej dekadash. Ai mori një pjesë të Gjeorgjisë dhe sanksionet e dobëta që pasuan e inkurajuan atë të bënte të njëjtën gjë në Krime, më pas të dërgonte ushtrinë e tij për të ndërhyrë në Siri.

Takimi i këtyre dy liderëve shtron pyetje të pakëndshme për Perëndimin. A e ka nënvlerësuar kërcënimin që ata të dy paraqesin dhe çfarë mund të shkaktojnë nëse tani bashkojnë forcat? Dhe pas vitesh dështimi për t’i kontrolluar ato, është tepër vonë për ta bërë këtë tani.