Midis adhuruesve të artit në qendër të New York-ut, 57 Great Jones Street është cilsësuar si një vend i shenjtë. Andy Warhol e bleu ndërtesën dykatëshe në vitin 1970, duke i dhënë me qira katin e dytë mikut të tij Jean-Michel Basquiat një dekadë më vonë, pak pasi u takuan. Dhe tani, me fasadën pothuajse tërësisht të mbuluar me grafite, duket sikur çdo artist rruge brenda një rrezeje prej 30 miljesh ka bërë homazhe. “Ndoshta mund të bëjmë diçka me gjithë artin,” thotë Angelina Jolie, duke shikuar nën ombrellën e saj të madhe. Është një mëngjes me shi, ditë e diel në mes të korrikut dhe ajo sapo ka zbritur nga avioni nga Italia. Gjashtë muaj më parë, ajo dhe vajza e saj e madhe, Zahara, 18 vjeçe, studente në Kolegjin Spelman në Atlanta, u njohën me këtë vend teksa po vizitonin qendrën e qytetit. Në momentin që kaluan nga dera, e kuptuan se kërkimi kishte mbaruar.

Mund të jem shumë impulsive, por Zahara është kaq e bazuar, vendimtare dhe e zhytur në mendime. Kur ajo ra dakord, ndjeva se të dyja ishim të vendosura.

Në nëntor, aktorja, regjisorja dhe ish-ambasadorja e Agjencisë së Refugjatëve të OKB-së do të hapte dyert për Atelier Jolie, një përpjekje disi e përcaktuar gjerësisht për të sjellë vlerat e saj me mendje globale dhe të ndërgjegjshme shoqërore në botën e modës. Ajo e përfytyron atë si një hapësirë bashkëpunimi, një lloj punishteje qendre kulturore-takime-dizenjimi që kombinon shërbimet e rrobaqepësisë dhe riciklimit me një hapësirë galerie për artizanët vendas dhe një kafene të drejtuar në partneritet me organizatat e refugjatëve.

Kam takuar shumë artizanë gjatë viteve, njerëz shumë të aftë, të talentuar dhe do të doja t’i shihja ata të rriten.

Lista e saj e bashkëpunëtorëve përfshinme Justin Smith, artistin amerikan Duke Riley dhe krijuesin e dantellave afrikano-jugore Pierre Fouché – por, thotë ajo, “nuk ka të bëjë me modën”. As Atelier Jolie nuk është për të, ajo është e shpejtë për të shtuar:

Nuk dua të jem një stiliste e madhe. Unë dua të ndërtoj një shtëpi që njerëzit e tjerë të bëhen të tillë.