Pavarësisht nëse jeni duke marrë një pozitë të re, ose po kontaktoni më një klient, aftësia për ta filluar një bisedë është aftësi e shkëlqyer për ta ndërtuar rrjetën e njohjeve dhe për ndërtimin e marrëdhënieve. Por, edhe pse kjo gjë dihet që në fillim, nganjëherë është e vështirë që t’i gjeni fjalët e duhura për herën e parë kur ta takoni dikë.

Në vendin e punës, duhet t’i zgjidhni një duzinë temash të ndryshme për aq kohë sa ato janë të përshtatshme për mjedisin. Por, fillimet janë gjithmonë më të vështira, prandaj duhet t’i keni parasysh disa gjëra që ju ndihmojnë në këtë drejtim.

Kërkoni informacione

Një mënyrë shumë e mirë për të filluar bisedën është të kërkoni informacion nga personi më të cilin dëshironi të flisni. Kjo është një mënyrë efektive, e natyrshme për të ndërtuar shpejt raportin me dikë. Edhe nëse e dini tashmë përgjigjen e pyetjes suaj, mbetet ende një mënyrë e shkëlqyer për t’ju qasur dikujt nëse nuk ju vjen në kokë diçka tjetër.

Shembull, nëse jeni duke marrë pjesë në një konferencë dhe e shihni një kolegë të cilit nuk i keni folur ende, atëherë mund ta pyesni diçka në lidhje me konferencën.

“A e dini nëse drejtori i kompanisë X do të flas sot?”

Me këtë pyetje mund të shkoni më larg dhe të filloni një bisedë mirëfilli me bashkëbiseduesin.

Jepni komplimente

Nëse i jepni dikujt kompliment, kjo bën që dita e atij personit të rregullohet menjëherë por, edhe t’i rritet vetëbesimi. Mund të përmendni diçka që ju pëlqen dhe pse ju pëlqen.

Shembull: Më pëlqen se si i mbani fjalimet, janë të mrekullueshëm!

Komentoni diçka të këndshme

Zakonisht mund të gjeni diçka pozitive për të thënë për një ngjarje ose situatë. Rasti mund të jetë ndonjë ngjarje në të cilën keni qenë të dy, e nëse personi ndan pikëpamjet tuaja, atëherë jeni në rrugën e duhur për një bisedë tërheqëse.

Shembull: A e ke shikuar lojën e futbollit që e patën ekipet tona mbrëmë?

Prezantoni veten

Edhe pse kjo mund të mos jetë e përshtatshme për çdo situatë, është një mënyrë e drejtpërdrejtë për të treguar se jeni të interesuar të takoni dikë. Nëse sapo keni filluar një punë të re dhe nuk keni takuar ende dikë në një departament tjetër, mund t’i drejtoheni dhe të prezantoni veten.

Shembull: “Përshëndetje, unë jam Teuta. Unë jam e re këtu dhe doja të prezantohem.”

Ofroni ndihmë

Nëse e gjeni veten në një pozitë për të ndihmuar një person me të cilin dëshironi të flisni, shfrytëzojeni momentin dhe ofroni ndihmë! Ofrimi i ndihmës mund t’ju bëjë të pëlqyeshëm dhe të fitoni besimin e personit tjetër, veçanërisht kur tregoni empati të vërtetë.

Shembull: “A mund t’ju ndihmoj të hiqni disa nga ato lidhëse?” ose “A keni nevojë për një vend?”

Kërkoni ndihmë

Të kërkoni ndihmë është një tjetër fillim efektiv i bisedës. Ajo funksionon sepse e bën personin tjetër të ndihet i dobishëm, veçanërisht nëse është diçka që mund ta ofrojnë lehtësisht. Nëse dikush ju bën një nder, ai mund të ketë më shumë gjasa të mendojë për ju në një këndvështrim të favorshëm dhe t’ju besojë. Kërkimi i ndihmës mund t’ju ndihmojë të filloni një bisedë miqësore, por sigurohuni që kërkesa juaj të jetë e përshtatshme për palën tjetër!