Nëse jeni një nga dhjetë milionë britanikët që vuajnë nga ethet e barit, atëherë me siguri tashmë jeni të vetëdijshëm për simptomat. Gjendja e njohur edhe si riniti alergjik sezonal është një reaksion alergjik ndaj polenit.

Shumica e problemeve lidhen me frymëmarrjen e poleneve irrituese, kështu që teshtitja, lotimi i syve dhe kongjestioni janë të gjitha me të vërtetë të zakonshme.

Por si të gjitha alergjitë, ethet e barit mund të prekin edhe pjesë të tjera të trupit, duke përfshirë lëkurën. Një shpërthim i lidhur me ethet e barit mund të shkaktojë një skuqje në formën e urtikarisë ose të përkeqësojë gjendjet ekzistuese të lëkurës, të tilla si dermatiti. Dr Nisa Aslam nga Typharm, tha:

Funksioni imunitar luan një rol të madh në çdo reaksion alergjik dhe shumë nga ata të prekur nga ethet e barit shpesh kanë gjithashtu një histori familjare të sëmundjeve të lëkurës, të tilla si ekzema ose psoriasis. Kjo mund të nënkuptojë një goditje të dyfishtë çështjesh pasi nivelet e larta të polenit mund të shkaktojnë gjithashtu shfaqjen e këtyre kushteve të lëkurës me kruajtje dhe shpesh të dhimbshme.

Këtu janë katër këshillat kryesore të ekspertëve se si të shmangni kushtet e lëkurës që lidhen me ethet e barit:

1. Shmangni ekspozimin

Në fakt, shmangia krejtësisht e daljes jashtë është më e lehtë të thuhet sesa të bëhet. Nisa shtoi:

Në vend të kësaj, përpiquni të mbani një sy në parashikimet e polenit dhe përpiquni të shmangni qëndrimin shumë jashtë kur është i lartë.

2. Trajtoni simptomat shpejt

Pavarësisht nëse janë simptoma të etheve të barit ose një shpërthim i ekzemës ose psoriazës, trajtojeni shpejt përpara se të përkeqësohet. Për ekzemë ose psoriasis, mjeku këshillon të vizitoni mjekun tuaj. Doktoresha sugjeron:

Ata mund të përshkruajnë kortikosteroide të tilla si shirit Fludroxycortide, i cili është një shirit mjekësor i papërshkueshëm nga uji, të cilin mund ta prisni në madhësi dhe ta vendosni në copën e lëkurës deri në 12 orë. Antihistaminet janë një zgjedhje popullore pasi ato bllokojnë efektet e histaminës në trupin tuaj, e cila shkakton simptoma alergjike.

3. Dush dhe ndryshim

Dr Nisa sugjeron të ndërroni rrobat sapo të hyni në shtëpi, t’i hidhni në lavatriçe dhe të hidheni në dush. Ajo thotë:

Përndryshe, ju do ta sillni polenin brenda me vete.