Ndoshta nuk keni dëgjuar kurrë për tokofobinë, por ka shumë të ngjarë që po merreni me të pa e ditur. 

Tokofobia, është frika ekstreme e lindjes dhe shtatzënisë dhe, sipas një studimi të fundit, prek 6 nga 10 gra amerikane.

Të njëjtat gjetje kërkimore, të publikuara në Evolution, Medicine, and Public Health, zbulojnë se stresi i shkaktuar tek gratë nga borxhet është aq i fortë sa mund të shkaktojë sulme ankthi, abstenim nga seksi dhe madje edhe shkëputje emocionale nga fëmija i porsalindur.

Siç shpjegojnë studiuesit amerikanë, tokofobia ndahet në dy fenomene të veçanta psikologjike: tokofobia primare shfaqet tek gratë që nuk kanë përjetuar kurrë një shtatzëni ose lindje, ndërsa tokofobia dytësore zhvillohet pas një ngjarjeje traumatike gjatë një shtatzënie ose lindjeje, ose një aborti.

Ekspertët theksojnë se tokofobia shfaqet tek shumë gra, për shkak të bashkëjetesës së fobive të tjera, si frika nga dhimbja (algofobia), frika nga mjekët (iatrofobia) dhe frika nga fëmijët.