Një numër i madh i të rriturve duket se ngatërrojnë të djathtën me të majtën, dhe shkencëtarët kanë zbuluar arsyen pse ndodh kjo.

Është fakt që që nga fëmijëria, shumë fëmijë ngatërrojnë të djathtën me të majtën. Për shumë njerëz, të tregosh të djathtën nga ana e majtë mund të duket si një detyrë e lehtë, por një pakicë njerëzish, një në gjashtë persona, sipas hulumtimit, nuk mund ta dallojnë ndryshimin.

“Askush nuk e ka problem të thotë se diçka është përpara dhe prapa ose lart e poshtë,” thotë Ineke van der Ham, profesoreshë e neuropsikologjisë në Universitetin Leiden në Holandë. 

Përkundrazi, siç shprehet ajo, dallimi i së djathtës nga e majta është krejtësisht ndryshe. Është për shkak të simetrisë dhe sepse kur kthehesh, është përmbys dhe kjo e bën atë kaq konfuze”, shton ajo.

Të jesh në gjendje të dallosh midis dy palëve është një proces i vështirë, në të cilin kontribuojnë kujtesa, gjuha, përpunimi vizual dhe hapësinor dhe rrotullimi mendor. Kjo është arsyeja pse shkencëtarët filluan kërkimet për të gjetur arsyen.

Studiuesit përdorën diçka të quajtur testi i diskriminimit Bergen djathtas-majtas për të “gërmuar” më thellë se si funksionojnë këto strategji. Pjesëmarrësit shikuan foto të njerëzve me shkop që shikonin drejt tyre ose larg tyre, me duart në pozicione të ndryshme dhe duhej të identifikonin dorën e tyre të nënvizuar si të majtën ose të djathtën.

Për më tepër, hulumtimi zbuloi se burrat prireshin të përgjigjeshin më shpejt se gratë, por të dhënat nuk konfirmuan kërkimet e mëparshme që tregonin se burrat performojnë më mirë në përgjithësi në testet e diskriminimit majtas-djathtas.