Shtatzënia sjell ndryshime të shumta fiziologjike në trupin e një gruaje.

Do të ketë ndryshime në hormonet, peshën e saj, lëkurën, flokët, sistemin e tretjes etj. Por, a e dini se çfarë ndikimi ka shtatzënia në shëndetin e zemrës? Trupi i njeriut përgatitet të rrisë një njeri tjetër. I gjithë trupi dhe organet e tij sinkronizohen për të ndihmuar rritjen e shëndetshme të fetusit. Edhe sistemi kardiovaskular ka funksione të shumta dhe kalon nëpër ndryshime.

Nëna që mban fëmijën duhet të jetë e shëndetshme. Ky është prioriteti më i lartë gjatë shtatzënisë. Vetëm një nënë e shëndetshme mund të lindë një fëmijë të shëndetshëm.

Kështu, është shumë e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për ndryshimet nëpër të cilat kalon sistemi kardiovaskular. Prodhimi kardiak: Ndërsa një grua përparon në shtatzëninë e saj, kërkesa për trupin e saj gjithashtu rritet. Natyrisht, prodhimi kardiak do të rritet për të përmbushur kërkesën. Ajo rritet deri në 30 deri në 50 për qind. Zemra duhet të pompojë më shumë gjak se normalja.

Rritja e vëllimit të gjakut: Vëllimi i gjakut rritet deri në 50 për qind. Sistemi kardiovaskular transporton gjak dhe oksigjen tek fetusi dhe nëna në të njëjtën kohë. Kjo ndihmon zhvillimin e tyre.

Presioni i gjakut: Gjatë gjysmës së parë të shtatzënisë, presioni i gjakut i nënës mund të bjerë, por ai do të kthehet në normale në tremujorin e tretë.

Shtatzënia dhe problemet kardiovaskulare: Kuptimi i marrëdhënies

Është e qartë se ka shumë presion në sistemin kardiovaskular gjatë kësaj periudhe. Shumica e grave nuk vuajnë nga ndonjë ndërlikim, por disa mund të vuajnë. Prandaj, është më e sigurt të jesh i vetëdijshëm për problemet e mundshme me të cilat mund të përballet një grua.

Gjendjet para-ekzistuese të zemrës: Disa gra mund të mbeten shtatzënë me kushte para-ekzistuese si defekte kongjenitale të zemrës ose sëmundje valvulare. Këto janë kushte të ndërlikuara dhe mund të kërkojnë kujdes të veçantë. Sigurohuni që nëna të marrë të gjitha trajtimet dhe monitorimin që ajo kërkon.

Hipertensioni gestacional: Hipertensioni gestacional është një problem i zakonshëm gjatë shtatzënisë. Zakonisht do të thotë që presioni i gjakut rritet papritur. Kjo duhet të trajtohet patjetër, përndryshe mund të çojë në preklampsi. Preklampsia është një gjendje që prek si fetusin ashtu edhe nënën.

Çrregullime të koagulimit të gjakut: Shtatzënia mund të rrisë rrezikun e mpiksjes së gjakut për disa gra. Predispozita e mpiksjes mund të jetë më e lartë tek disa gra se të tjerat. Mënyrat se si mund ta përballoni atë është monitorimi i kujdesshëm dhe i vazhdueshëm dhe marrja e ilaçeve të përshkruara nga mjekët për hollimin e gjakut.

Diabeti gestacional: Diabeti gestacional është shumë i zakonshëm gjatë shtatzënisë. Nëse nuk trajtohet, mund të ndikojë në shëndetin kardiovaskular. Trajtimi i kësaj është në të vërtetë i lehtë. Sigurohuni që niveli i sheqerit në gjak të jetë nën kontroll gjatë gjithë kohës.