Plastika gjendet kudo. Nga dyqanet ushqimore në rrugët dhe në oqeanet tona, përfshirja e plastikës është bërë një kërcënim i gjithëpranishëm, nga i cili nuk mund të shpëtojmë për shkak të mbështetjes sonë tek to. Ajo që është bërë një fakt gjithnjë e më shqetësues është plastika që përdoret drejtpërdrejt në kontakt me ushqimin që hamë; veçanërisht për shkak të provave në rritje të dëmit që mund të shkaktojë në shëndetin dhe mirëqenien tonë. Plastikat që janë veçanërisht problematike dhe përdoren në ushqimin tonë janë polikarbonat dhe PVC.

Polikarbonatet janë plastika që përdoret shpesh në kontejnerët e magazinimit, shishet dhe enët plastike dhe mund të lëshojnë bisphenol A (BPA) në trupin tuaj. BPA thuhet se ka një efekt të dëmshëm imitues të estrogjenit që është shkaku kryesor i të gjitha llojeve të problemeve shëndetësore. Lista e problemeve shëndetësore përfshin numrin e ulët të spermës, rrezikun e obezitetit, diabetin, kancerin dhe pubertetin e hershëm.

PVC, nga ana tjetër, përdoret zakonisht për të bërë ngjitës që përdoren për të mbështjellë drejtpërdrejt ushqimet dhe kapakët për kavanoza dhe shishe. PVC përmban kimikate, të tilla si ftalate dhe vaj soje epooksiduar (ESBO) që mund të ndikojnë në shëndetin tuaj riprodhues, për shembull. Ekspozimi i tepërt ndaj PVC ka qenë gjithashtu i lidhur me një rrezik në rritje të zhvillimit të kancerit.

Një nga fajtorët e tjerë kryesorë që tashmë është dokumentuar se gjendet në ushqimet që konsumojmë, është mikroplastika. Rezulton se ne kemi konsumuar ujë rubineti të ndotur me mikroplastikë në të. Në fakt, një studim i kohëve të fundit i bazuar në mostrat e mbledhura nga 14 vende thotë se njerëzit mund të gëlltisin nga 3000 deri në 4000 mikrogrimca plastike nga uji i rubinetit çdo vit.

Nga mbeturinat e plastikës, pastat e dhëmbëve, pastruesit e fytyrës, eksfoliantët dhe artikujt ushqimorë, si kripa e detit, mikroplastika ekziston në një numër të panumërt artikujsh që përdorim. Pothuajse pesë milionë tonë plastikë pritet të hidhen në oqean, duke ndotur kripën e detit që ne përdorim. Studiuesit zbuluan qindra grimca plastike mikroskopike në çdo kilogram kripë që konsumojmë. Kjo do të thotë se mesatarisht një konsumator kripe ka rreth një mijë rruaza të vogla plastike çdo vit.

Plastika mund të ndahet në grimca deri në 5 mm në madhësi ose më të vogla dhe shpesh janë të padukshme me sy të lirë. Madhësia e tyre e vogël i lejon të përthithen lehtësisht në jetën detare, si dhe në trupin e njeriut. Shkencëtarët në Austri thonë se kanë zbuluar copa të vogla plastike në jashtëqitjen e njerëzve për herë të parë, por ekspertët paralajmërojnë se studimi është i parakohshëm për të nxjerrë ndonjë përfundim të besueshëm.

Ndërkohë që po kryhet një sasi e madhe kërkimesh për të vlerësuar shkallën e rrezikut të mundshëm që mikroplastika shkakton te qeniet njerëzore, hulumtimi aktual është mjaft sugjerues për të treguar se bëjmë mirë të kufizojmë përdorimin e plastikës me ushqimin që konsumojmë. Gratë shtatzëna duhet të jenë veçanërisht të kujdesshme ndaj ekspozimit ndaj plastikës së bashku me ushqimin e tyre.

Deborah Kurrasch nga Universiteti i Calgary në Calgary, Kanada pasi kreu një studim për të matur efektin që ekspozimi ndaj BPA ka në tru tha se:

Publiku po edukohet mirë mbi debatin rreth sigurisë së BPA-së, si dhe kimikateve të tjera. Edhe pse ka ende punë për t’u bërë për të përkthyer këto efekte brejtësish në shtatzëninë njerëzore, ky hulumtim mund t’u sigurojë nënave në pritje informacione të rëndësishme se çfarë duhet të shmangin për të mbrojtur më së miri foshnjat e tyre.