Ju ndoshta jeni njohur me këtë histori: Burri dhe gruaja takohen, bien në dashuri, bëjnë seks përrallor. Ata zhvendosen, ndoshta martohen, ndoshta kanë fëmijë. Interesi i saj për seksin fillon të bjerë, interesi i tij jo. Tensioni vjen, i folur ose i pashprehur. Ai është gjithmonë duke iniciuar, ajo gjithmonë e refuzon atë.

Ndërsa kjo narrativë në të vërtetë nuk është aq universale sa shumë njerëz e thonë të jetë, disa kërkime kanë treguar se gratë kanë më shumë gjasa se meshkujt të përjetojnë një ulje të dëshirës seksuale me kalimin e kohës për një kohë të gjatë. Ka shumë teori se pse kjo mund të jetë, por një studim i fundit i botuar në Archives of Sexual Behavior ka zbuluar një pjesë të rëndësishme të enigmës: gratë po zhgënjehen nga partnerët që refuzojnë të bëjnë pjesën e tyre në shtëpi.

Si një ndarje e pabarabartë e punës shtëpiake ndikon në dëshirën seksuale të grave?! Në studim, studiuesit e psikologjisë Emily A. Harris, Ph.D., Aki Gormezano, Ph.D., dhe Sari van Anders, Ph.D., anketuan mbi 1000 gra aktualisht në marrëdhënie me burra, të cilët jetonin së bashku dhe kishte fëmijë. Ata bënë pyetje në lidhje me nivelet e dëshirës seksuale të grave, ndarjen e punëve të shtëpisë me partnerët e tyre meshkuj dhe si ndiheshin për atë ndarje.

Rezultatet? Gratë që kryenin një pjesë më të madhe të punës shtëpiake kishin dëshirë dukshëm më të ulët për partnerin e tyre, krahasuar me gratë në marrëdhënie ku burrat ishin më të përfshirë në shtëpi. Me fjalë të tjera, gratë ishin shumë më të ngacmuara seksualisht nga burrat që gatuanin, pastronin dhe merrnin përgjegjësinë për fëmijët. /TAR/