Rënia e flokëve u ndodh të gjithëve. Është pjesë e një cikli natyral të flokëve që kalojnë nëpër fazat e rritjes dhe të rënies, por fijet tuaja mund të duken më pak të plota për shkak të plakjes, mungesës së hekurit, stresit dhe madje edhe ndryshimit të sezonit. Por nëse po vëreni se flokët tuaj duken dukshëm më të hollë dhe më shumë duket se po dalin në furçën tuaj të flokëve ose kur kaloni gishtat nëpër të, mund të jetë një tregues i diçkaje më serioze që po ndodh me shëndetin tuaj.

Përpara Javës së Diabetit që vjen më 12 qershor, Dr Greg Vida kirurg në klinikën e flokëve Harley Street dhe ekspert për rënien e flokëve zbuloi se humbja e flokëve është një simptomë pak e njohur e diabetit. Ai tha se gjendja e cila karakterizohet nga nivele shumë të larta të sheqerit në gjak mund t’ju shkaktojë humbjen e flokëve në disa raste.

Ekzistojnë dy lloje kryesore të diabetit, tipi 1 dhe tipi 2: ndërsa i pari është një gjendje e përjetshme ku sistemi imunitar i trupit sulmon dhe shkatërron qelizat që prodhojnë insulinë, shumë njerëz mund të kenë diabet të tipit 2 për vite pa e kuptuar.

Sipas Harley Street Hair Clinic, meqenëse insulina lëviz sheqerin nga ushqimet që hamë nga qarkullimi i gjakut në qelizat tona për t’u ruajtur ose përdorur si energji, mungesa e saj mund të shkaktojë akumulimin e sheqerit të tepërt në gjak. Këto nivele të larta të sheqerit mund të dëmtojnë enët e gjakut.

Kjo është e rëndësishme për rritjen e flokëve, pasi enët e gjakut “bartin oksigjenin nëpër trup dhe enët e dëmtuara të gjakut mund të mos jenë në gjendje të japin oksigjen të mjaftueshëm për të ushqyer folikulat e flokëve”. Ndërsa cikli ynë normal i rritjes së flokëve zakonisht kalon nëpër tre faza faza e rritjes aktive, faza e pushimit dhe faza e rënies – diabeti mund të ndërpresë këtë proces normal dhe të ngadalësojë rritjen e flokëve, sipas klinikës.

Megjithëse nivelet e larta të sheqerit në gjak nuk do të ndalojnë plotësisht ciklin e rritjes, njerëzit me këtë gjendje mund të vërejnë se po i bien flokët më shpejt sesa po i rritin, duke çuar në rrallim. Disa të sëmurë me diabet mund të përjetojnë gjithashtu një gjendje të quajtur alopecia areata. Për njerëzit me diabet, humbja e flokëve mund të mos lidhet drejtpërdrejt me gjendjen, por mund të jetë një efekt anësor nga stresi i të jetuarit me të ose ilaçet që marrin, tha Harley Street Hair Clinic.