Një pilulë e re synon të luftojë varësinë ndaj marihuanës pasi konsumi i kanabisit vazhdon të rritet në të gjithë SHBA. Një ilaç eksperimental, i quajtur AEF-0117, është dëshmuar efektiv në një provë të vogël. Ai tregoi rezultate pozitive në reduktimin e ndikimit të varësisë së THC përbërësi kryesor psikoaktiv në kanabis në tru, sipas një studimi të botuar në revistën Nature Medicine.

Aktualisht, nuk ka asnjë ilaç të aprovuar nga FDA në treg për të trajtuar çrregullimin e përdorimit të kanabisit. Gjetjet janë shumë inkurajuese, tha për NBC News Meg Haney, autori kryesor i studimit dhe drejtor i laboratorit të kërkimit të kanabisit në Universitetin e Kolumbisë.

Ky është një nga medikamentet e pakta që kam testuar për të ulur drejtpërdrejt efektet e kanabisit. Pyetja që bëra ishte, a mund ta ndryshoj mënyrën se si i bën njerëzit të ndihen dhe, për rrjedhojë, t’i ndihmoj ata të abstenojnë nga kanabisi?

Studiuesit regjistruan 29 burra dhe gra të rritur të diagnostikuar me çrregullim të përdorimit të kanabisit, të cilët pinë mesatarisht rreth 3 gram barërat e këqija gjashtë ditë në javë. Prova paraqiti dy doza të ilaçit AEF-0117: 0.06 miligram dhe 1 miligram. Disa anëtarëve të grupit iu dha një placebo ose ilaçi AEF-0117 në orën 9 të mëngjesit çdo ditë për pesë ditë. Më pas, 3.5 orë më vonë, ata konsumuan një sasi të kontrolluar kanabisi. Pasi kaluan 20 minuta, pjesëmarrësve iu kërkua të identifikonin nëse ndiheshin të lartë ose një “efekt të mirë”. Ata u pyetën për këtë pesë herë gjatë dy orëve.

Efektet e mira që kanabisi pati tek individët që morën 0.06 miligramë AEF-0117 u reduktuan me 19%. Ata që morën 1 miligram të ilaçit arritën të reduktonin efektet e mira që barërat e këqija kishte mbi ta me 38%.

Studiuesit vunë në dukje se doza më e lartë e drogës eksperimentale i pengoi përdoruesit që e morën atë nga konsumimi i më shumë kanabisit më vonë gjatë eksperimentit. Një studim më i madh me 300 pacientë do të kryhet për të mbështetur suksesin e provës së vogël. Rezultatet nga prova më e madhe janë planifikuar të publikohen vitin e ardhshëm.

Profili unik farmakologjik i AEF-0117 ilustrohet nga aftësia e tij për të ulur vetëadministrimin, efektet subjektive të lidhura me varësinë dhe efektet e pakushtëzuara të kanabisit dhe THC pa nxitur tërheqjen. Individët e moshës 12 deri në 17 vjeç kanë më shumë gjasa se ata të moshës 18 deri në 25 vjeç të bëhen të varur nga marijuana brenda një viti pasi e përdorin atë për herë të parë. Shenjat e mbikonsumimit të kanabisit tek adoleshentët përfshijnë rënien e notave dhe telashet në shkollë, ndryshimet në marrëdhëniet dhe mosinteresimin për aktivitetet që dikur i gëzonin, të tilla si largimi nga një klub apo sport. /TAR/