Parisi i shekullit të 18-të ishte në atë kohë një nga destinacionet më të mëdha në perëndim. Megjithatë, për shkak të rritjes së numrit të vdekjeve në qytet, një varr nëntokësor u krijua dhe u përdor për qëllime të ndryshme gjatë shekujve. Rritja e shpejtë e popullsisë së qytetit solli ndotje dhe epidemi. Për shkak të kësaj situate numri i vdekjeve u shtua dhe nuk mbeti vend në varrezat e qytetit. Përveç kësaj, era e kufomave filloi të përhapej në të gjithë qytetin. Shëndeti i qytetarëve ishte në rrezik serioz dhe u kërkua një zgjidhje.

Si zgjidhje, u gjet një mënyrë shumë e zgjuar, por edhe e frikshme. Numri i të vdekurve tejkaloi 6 milionë. Për këtë duket se mendoi Charles-Axel Guillaumot, arkitekti i Katakombeve të Parisit, i cili i dha leje Karlit, Mbretit të kohës, të rregullonte këtë tunel, i cili përdorej si minierë dhe u deshën vite për të bërë rregullimet e nevojshme.

Pavarësisht vështirësisë, Charles i konsolidoi tunelet në një periudhë 8-vjeçare. Në vitin 1785, tuneli ishte tashmë i paprekur, por u deshën 80 vjet që trupat të gërmoheshin dhe të transportoheshin sipas ritualeve.

Fati i varrezave filloi të evoluonte drejt një rruge tjetër. Iniciatori i këtij procesi ishte Mbreti i famshëm i Francës, Napoleon Bonaparte. Napoleoni bëri marrëveshje në qytet pasi erdhi në pushtet pas Revolucionit. Një prej tyre ishte Katakombet e Parisit. Sipas Napoleonit, varrezat ishin një vend që mund të tërhiqte shumë vëmendje me tiparin e saj misterioz dhe tërheqës. Kjo është arsyeja pse Napoleoni emëroi Hericart de Thury, inspektorin e përgjithshëm të qytetit dhe donte që Katakombet të bëheshin një vend që njerëzit do të donin ta shihnin.

Me urdhër nga Mbreti, Hericart de Thury rregulloi eshtrat që ishin gërmuar dhe rivarrosur si stoli kockash. Muret e tuneleve ishin të shtruara me kafka dhe eshtra kufomash. U vendosën simbole dhe tabela për t’u bërë përshtypje vizitorëve. Për të rritur tmerrin e varrezave, dhomat sekrete u hapën në katakombe dhe u mbushën me labirinte.

Dhomat e ekspozitës janë të vendosura në shumë dhoma, figura më e paharrueshme dhe misterioze e varrezave është një seri gdhendjesh në gurë të formuara nga një figurë e quajtur Decure. Ajo që i jep misterin kësaj gdhendjeje në gur është se ajo është e fshehur në një nga dhomat sekrete që çon në katakombet dhe ende nuk është gjetur. Katakombet e Parisit, e cila është më shumë se 250 km e gjatë, është e hapur për vizitorët dhe kushdo mund ta shohë atë nga afër. /Top Albania Radio/