Myku dhe kondensimi janë probleme të zakonshme në shtëpi për shumë nga ne, por çelësi për t’i mbajtur ato larg mund të jetë në kopshtin tuaj.

Rezulton se disa bimë shtëpiake të besueshme mund të ndihmojnë në largimin e mykut të zymtë dhe kondensimit, këtu është gjithçka që duhet të dini.

Ndërsa ju mund të mendoni se bimët e shtëpisë nuk i japin asgjë më shumë se një prekje ngjyrash dhe gjallërie shtëpisë tuaj, ato në fakt janë të shkëlqyera në thithjen e toksinave në ajër si dhe në shtypjen e sporeve që mund të çojnë në myk. Meqenëse myku dhe kondensimi priren të lulëzojnë në vende me më shumë lagështi ose bimë të lagura mund të ndihmojnë në balancimin e këtij problemi.

Hunker raporton: “Dhomat me bimë kanë 50 deri në 60 për qind më pak spore myku dhe baktere sesa ato pa bimë.”

Disa e bëjnë këtë punë më mirë se të tjerët, kështu që nëse doni të shihni rezultatet më të mira, duhet të bëni një udhëtim në kopsht për të marrë në duart tuaja disa nga këta miq të gjelbër.

Orkidetë

Nëse dëshironi të ndihmoni për të hequr qafe mykun dhe kondensimin, por preferoni të keni diçka pak më të bukur, orkideja është mënyra më e mirë.

Zambakët e Paqes

Një tjetër bimë e lulëzuar, me petalet e saj të bardha, kjo është një opsion i shkëlqyeshëm nëse keni nevojë të largoni mykun në pikat me hije në shtëpinë tuaj, pasi ajo lulëzon jashtë rrezet e diellit.

“Balcony Garden Web” shpjegoi se Peace Lily’s ka shumë përfitime të fshehura.

Ata thanë: “Nevoja e zambakëve për të banuar në kushte të lagështa, mbajtja e saj në banjë jo vetëm që do të bëjë kushte të favorshme për të, por gjithashtu do të thithë lagështinë e tepërt nga ajri përreth.”

Palmat

Një bimë pak më e madhe që do t’ju bëjë punë janë palmat, të cilat vendosen shpesh në banjë, sepse ato e thithin lagështinë shumë mirë. Por ju gjithashtu mund ta vendosni një në vende të tjera në shtëpinë tuaj ku vëreni kondensim ose myk. Për “shëndetin optimal” këto bimë me shkëlqim duhet të mbahen “të lagështa, por jo të mbytura me ujë” dhe në hapësira me rreze dielli indirekte, shpjeguan profesionistët në Sutton Manor Nursey.

Bimët e gjarpërinjve

Kjo bimë e mban ujin e tepërt në gjethet e saj të trasha dhe është e përkryer për të hequr kondensimin dhe mykun.