Narcizmi është një vetëpërfshirje ekstreme në atë shkallë që e bën një person të injorojë nevojat e atyre që e rrethojnë. Ndërsa të gjithë mund të shfaqin sjellje narcisiste të rastësishme, narcisistët e vërtetë shpesh shpërfillin të tjerët ose ndjenjat e tyre. Ata gjithashtu nuk e kuptojnë efektin që sjellja e tyre ka tek njerëzit e tjerë.

Shenjat e Narcizmit

Ka disa tipare të zakonshme të njerëzve me sjellje narcisiste që mund t’i dalloni.

Ndjenja e të drejtës

Një shenjë e zakonshme e njerëzve me narcisizëm është besimi se ata janë superiorë ndaj të tjerëve dhe meritojnë trajtim të veçantë. Ata besojnë se të tjerët duhet të jenë të bindur ndaj dëshirave të tyre dhe se rregullat nuk vlejnë për ta.

Sjellje manipuluese

Një tipar tjetër i zakonshëm i narcisizmit është sjellja manipuluese ose kontrolluese. Një narcisist në fillim do të përpiqet t’ju kënaqë dhe t’ju bëjë përshtypje, por në fund, nevojat e tyre do të jenë gjithmonë të parat.

Kur lidhen me njerëzit e tjerë, narcisistët do të përpiqen t’i mbajnë njerëzit në një distancë të caktuar në mënyrë që të ruajnë kontrollin. Ata madje mund të shfrytëzojnë të tjerët për të fituar diçka për veten e tyre.

Nevoja për admirim

Një nga shenjat më të zakonshme të një narcisisti është nevoja e vazhdueshme për lavdërim ose admirim. Njerëzit me këtë sjellje duhet të ndiejnë vërtetimin nga të tjerët dhe shpesh mburren ose ekzagjerojnë arritjet e tyre për t’u njohur. Ata gjithashtu duan të ndihen të vlerësuar për të rritur egon e tyre.

Mungesa e Empatisë

Mungesa e ndjeshmërisë është një tjetër shenjë e narcisizmit. Kjo do të thotë që narcisi nuk dëshiron ose nuk është në gjendje të empatizojë nevojat, dëshirat ose ndjenjat e njerëzve të tjerë. Kjo gjithashtu e bën të vështirë për ta që të marrin përgjegjësinë për sjelljen e tyre.

Arroganca

Njerëzit me sjellje narcisiste tashmë e shohin veten si superiorë ndaj të tjerëve, kështu që ata mund të bëhen të pasjellshëm ose abuzues kur nuk marrin trajtimin që mendojnë se e meritojnë. Ndërsa ata e konsiderojnë veten superiorë, ata mund të flasin ose të veprojnë në mënyrë të vrazhdë ndaj atyre që ata i konsiderojnë inferiorë.

Shenja të tjera përfshijnë:

Një ndjenjë e vetëvlerësimit, duke ekzagjeruar arritjet dhe talentet e tyre

Një preokupim me fantazitë e suksesit, fuqisë ose shkëlqimit

Një besim se ata janë më të veçantë ose unik se të tjerët dhe duhet të shoqërohen vetëm me njerëz të tjerë me status të lartë

Zilia e të tjerëve ose besimi se të tjerët i kanë zili