Mjekët kanë mbetur të tronditur kur kanë zbuluar se dhimbjet e kokës ‘torturuese’ të një gruaje ishin shkaktuar nga ajo duke bërë dush. Ky fenomen jashtëzakonisht i rrallë është raportuar vetëm 51 erë globalisht që nga viti 2000.

Sipas një artikulli në “Journal of Medical Case Reports”, gruaja 60-vjeçare nga Sri Lanka zhvilloi për herë të parë një “dhimbje koke të fortë” në mars 2021, menjëherë pas një dushi të nxehtë.

Të nesërmen, ajo bëri një dush tjetër, gjë që e la me një dhimbje koke kaq “të padurueshme” sa u shtrua në spital. Disa skanime të trurit u kthyen normale duke sugjeruar se gruaja e paidentifikuar nuk kishte probleme themelore shëndetësore, thanë mjekët nga Universiteti i Columbos, Sri Lanka.

Ata e diagnostikuan atë me dhimbje koke të lidhur me banjën (BRH), një sindromë e rrallë e dhimbjes së kokës e provokuar nga kontakti me ujin në kokë, zakonisht përmes një banjë ose dush. Gruas iu rekomandua nimodipinë, një ilaç që përdoret për trajtimin e hipertensionit dhe dhimbja e kokës e saj u zhduk ngadalë pas tre ditësh. BRH është një formë e dhimbjes së kokës me rrufe, e cila shfaqet papritur dhe është më e dhimbshme gjatë fillimit.

Sipas klinikës së Cleveland, njerëzit që kanë pasur një dhimbje koke me rrufe shpesh e përshkruajnë atë si dhimbjen më të keqe të kokës së tyre, ndryshe nga çdo dhimbje koke që kanë përjetuar ndonjëherë. Në një kontroll dy vjet më vonë gjatë së cilës kohë ajo kishte shmangur dushet e nxehtë mjekët zbuluan se dhimbjet e kokës nuk i ishin ripërsëritur.

Ekspertët tani po bëjnë thirrje që BRH të përfshihet në Klasifikimin Ndërkombëtar të Çrregullimeve të Dhimbjes së kokës, një sistem i përdorur nga mjekët globalisht për të përcaktuar dhe klasifikuar të gjitha çrregullimet e dhimbjes së kokës.