Në shumicën e rasteve, dhimbja e qafës vjen nga tensioni në muskuj.
Ky tension mund të shkaktohet nga qëndrimi i dobët, ngasja e makinës për një kohë të gjatë, ose gjumi në një pozicion të keq, dhe zakonisht kalon pas njëfarë kohe.

Ne dëshirojmë t’ju tregojmë disa mënyra për të lehtësuar shpejt dhimbjen e qafës.

Ky artikull është vetëm për qëllime informative. Konsultohuni me mjekun tuaj përpara se të provoni ndonjë nga teknikat e përmendura më poshtë. Nëse filloni të ndjeni dhimbje ndërsa i bëni ato, ndaloni menjëherë.

Shtrini muskujt e qafës

Kthesat përpara dhe prapa:

Qëndroni me shpinën dhe kokën drejt.
Ulni mjekrën në gjoks dhe mbajeni për 15 deri në 30 sekonda. Pastaj ngreni kokën.
Pa harkuar shpinën, lëvizni ngadalë kokën mbrapa për të parë lart. Mbajeni ashtu për 10 sekonda, pastaj kthehuni në pozicionin fillestar.
Përsëriteni ushtrimin disa herë.

Kthesat anësore:

Filloni me shpinën dhe kokën drejt.
Tendosni butësisht kokën drejt shpatullës tuaj të djathtë, sikur të përpiqeni ta prekni atë me veshin tuaj derisa të ndjeni një shtrirje të lehtë në anën e majtë të qafës tuaj. Mos i ngrini supet.
Qëndroni kështu për 5-10 sekonda, dhe pastaj kthehuni në pozicionin fillestar.
Anoni kokën në të majtë dhe mbajeni përsëri për 5-10 sekonda. Pastaj kthehuni në pozicionin fillestar.
Përsëriteni 10 herë në secilën anë.

Rrotullimet anësore:

Qëndroni me shpinën dhe kokën drejt.
Ngadalë kthejeni kokën në të djathtë derisa të ndjeni një shtrirje të lehtë në anën e majtë të qafës.
Mbajeni zgjatjen për 15-30 sekonda, pastaj kthehuni në pozicionin fillestar.
Përsëriteni në anën e majtë.
Bëni zgjatjen 10 herë në secilën anë.

Ushtrimi me mjekër:

Filloni me një mbrapa dhe kokë të drejtë.
Vendosni dy gishta në mjekër.
Shtypni gishtërinjtë te mjekra, ngadalë sillni mjekrën përsëri drejt qafës.
Mbajeni pozicionin për 3 deri në 5 sekonda, pastaj relaksohuni.
Përsëriteni të paktën 10 herë.
Lironi tensionin në shpatullat tuaja

Rrotullimet e shpatullave:

Qëndroni në këmbë dhe sigurohuni që shpina dhe koka të jenë të drejta.
Ngrini shpatullat dhe filloni t’i rrethoni përpara. Bëni 6 herë.
Kthehuni në pozicionin fillestar dhe bëni 6 rrathë të tjerë, por këtë herë prapa.

Lëvizjet e tehut të shpatullave:

Qëndroni në këmbë dhe sigurohuni që shpina dhe koka të jenë drejt.
Ngadalë rrokullisni shpatullat mbrapa, duke i bashkuar tehet e shpatullave sa më afër.
Qëndroni kështu për një moment, pastaj relaksohuni.
Përsëriteni ushtrimin 10 herë.
Vendosni një pako akulli
Një kompresë e ftohtë mund të ndihmojë në lehtësimin e inflamacionit të qafës duke zvogëluar grumbullimin e acidit laktik. Mund të mpijë dhembjen.
Merrni një qese plastike, mbusheni me akull dhe mbështilleni me një peshqir.
Aplikoni paketimin e akullit në zonën e ndjeshme dhe mbajeni për 20 minuta.

Bëni një banjë me ujë të ngrohtë
Një banjë e ngrohtë do t’ju ndihmojë të relaksoheni, të qetësoni muskujt e shtrënguar të qafës dhe të përmirësoni qarkullimin e gjakut në zonë.
Bëni një banjë ose dush të nxehtë për rreth 20 minuta.
Ju gjithashtu mund të përdorni një jastëk ngrohje, shishe me ujë të nxehtë ose peshqir të nxehtë.

Përdorni një top tenisi
Një top tenisi do t’ju ndihmojë të masazhoni muskujt e qafës dhe t’i çlironi nga tensioni.
Shtrihuni në dysheme, përkulni gjunjët dhe vendosni një top tenisi nën pjesën e pasme të kokës në rajonin okupital, i cili është në bazën e kafkës.
Duke mbajtur këtë pozicion, merrni frymë thellë dhe relaksohuni për disa sekonda.

Rrotulloni pak topin e tenisit poshtë shtyllës kurrizore. Përsëri, merrni frymë thellë dhe relaksohuni për disa sekonda.

Gradualisht vazhdoni të lëvizni topin në të njëjtën mënyrë përgjatë shtyllës kurrizore, duke mbajtur çdo pozicion të ri për disa sekonda dhe duke u relaksuar.

Kur topi ka arritur pikën në bazën e qafës tuaj, vendoseni në rajonin okcipital dhe relaksohuni për disa sekonda.

Pastaj, duke qëndruar në top, ngadalë kthejeni kokën në të djathtë derisa veshi juaj të fillojë të shikojë në tokë.

Mbajeni kështu për disa sekonda, pastaj kthejeni kokën mbrapa dhe përsëriteni këtë lëvizje në anën tjetër.

Vendosni vajra esencialë

Merrni 15 pika të një vaji thelbësor dhe përziejeni atë me të paktën 6 lugë çaji me një vaj bazë, të tillë si vaji i kokosit ose vaji i ullirit, në një shishe ose tas. Pastaj masazhoni butësisht qafën tuaj me përzierjen.

Vajrat thelbësorë më të mirë për lehtësimin e dhimbjeve, ënjtjeve dhe tensionit janë si më poshtë:

Vaj mente. Përmban mentol i cili ka një efekt ftohës në muskujt e lënduar. Gjithashtu ka veti anti-inflamatore.

Vaj rozmarine. Gjithashtu mund të lehtësojë dhimbjen dhe inflamacionin.

Vaji i drurit të sandalit. Ndihmon në çlirimin e spazmave dhe tensionit të muskujve.

Vaj xhenxhefili. Ka një efekt ngrohës në muskujt e lënduar.

Vaj Arnica. Lehtëson inflamacionin dhe ënjtjen.

Provoni akupresionin

Për të eleminuar ngurtësinë ose spazmat në muskujt e qafës, vendosni presion të fortë dhe të thellë në pikat e presionit për 3 deri në 4 minuta. Mund t’i masazhoni edhe me gishta në lëvizje rrethore.

Jian Jing (GB21) është afërsisht në mes të rrugës midis qafës dhe vendit ku fillon krahu juaj.
Feng Chi (GB20) ndodhet prapa lobit të veshit, ku muskujt e qafës janë bashkangjitur në kafkë.

V10 ndodhet në bazën e kafkës tuaj, afërsisht 2 centimetra nga maja e vendit ku fillon kurrizi juaj, pak mbi shpatullat tuaja.