Akupunktura në veshin e jashtëm është treguar se zvogëlon peshën, lehtëson dëshirat për ushqim dhe ul indeksin e masës trupore, sipas studiuesve nga Japonia. Por teknika e akupunkturës e përdorur në këtë studim nuk kërkon gjilpëra. Në vend të kësaj, rruaza të vogla metalike ngjiten në veshin e jashtëm me shirit kirurgjik.

Meqenëse këto rruaza të vogla metalike janë ngjitur në gjashtë pika në veshin e jashtëm që stimulojnë nervat dhe organet që rregullojnë oreksin. Kjo lloj akupunkture nuk kërkon njohuri apo aftësi komplekse. Në Japoni, kjo metodë për të ndihmuar humbjen e peshës është përdorur për më shumë se 30 vjet.

Studimi, i prezantuar në Kongresin Evropian të 2023-ës për Obezitetin në Dublin, Irlandë, ndoqi 81 burra që ishin mbipeshë ose obezë për tre muaj. Përveç vendosjes së rruazave të akupunkturës në të dy veshët e tyre (e njohur si akupunktura e veshit), burrat mbanin ditarë ushqimesh dhe iu kërkua të përgjysmojnë marrjen e ushqimit.

Pas tre muajsh, burrat humbën mesatarisht 4 inç nga beli i tyre dhe ulën përqindjen e yndyrës në trup me 4%. BMI mesatare midis pjesëmarrësve të studimit gjithashtu ra me pothuajse 3 pikë. Nuk kishte asnjë grup kontrolli dhe studiuesit vunë re se studimi ishte i kufizuar nga numri i vogël i pjesëmarrësve dhe kohëzgjatja e shkurtër e studimit. Për më tepër, studiuesit nuk mund të vërtetojnë përfundimisht se humbja e peshës është shkaktuar nga akupunktura.

Gjetjet tona sugjerojnë se akupunktura në vesh mund të ndihmojë në humbjen e peshës kur shoqërohet me dietë dhe stërvitje. Ka të ngjarë që akupunktura të ketë një efekt pozitiv duke frenuar dëshirat dhe oreksin, duke përmirësuar tretjen dhe duke rritur metabolizmin. Nuk dihet saktësisht se si funksionon kjo metodë e akupunkturës, por teknika bazohet në besimin se shëndeti rregullohet nga rrjedha e energjisë në të gjithë trupin. Akupunktura e veshit mund të ndihmojë për të balancuar sistemin endokrin, për të reduktuar dëshirat për ushqim dhe për të moderuar shkallën e metabolizmit të trupit.

Akupunktura është përdorur me shekuj në Azi për të trajtuar dhjetëra gjendje shëndetësore, duke përfshirë sëmundjet e tretjes, mosfunksionimin seksual, varësinë nga droga dhe dhimbjet nga artriti, dhimbje koke dhe çrregullime të tjera. Hulumtimet e fundit zbulojnë se akupunktura gjithashtu mund të ndihmojë gratë me humbjen e energjisë seksuale, të lehtësojë vuajtjet e njerëzve me COVID-19 dhe madje të sigurojë një zgjim të shpejtë për njerëzit e përgjumur. /TAR/