Mund të flasësh me zë të lartë” ose “të ulësh televizorin”, janë frazat që të gjithë i themi çdo ditë dhe ndonjëherë mund të bëjmë shaka se janë “ simptoma të dyshimta ” të humbjes së dëgjimit .

Megjithatë, sipas ekspertëve, duhet vërtet kujdes dhe duhet pasur parasysh, pasi një sondazh i kryer nga OnePoll në një kampion prej 1000 personash , tregoi se 49% kishin shenja të dyshimta në javë, për të cilat ata nuk ishin në dijeni derisa ishte tepër vonë.

Hulumtimi zbuloi 10 shenja të dyshimta që shfaqen në shumicën e njerëzve dhe është pranuar se ato paraqesin humbje të dëgjimit në të ardhmen.

Këtu janë 10 shenjat e humbjes së dëgjimit , bazuar në publikimin britanik:

• Humbja e zërit të pikave të shiut
• Humbja e zërit të alarmit të mikrovalës
• Nuk e dëgjon zilen e derës
• Nuk i dëgjon akrepat e orës
• Nuk e dëgjon trokitjen
• Një person (pavarësisht gjinisë) e dëgjon zërin e një gruaje më lehtë sesa zërin e një burri
• Rrit volumin e televizorit, deri në atë pikë sa kërkojnë që të ulet
• Rrit volumin e telefonit sa herë që flet
• Kërkon bashkëbiseduesit të përsërisë fjalinë e tij
• Ndjen siklet kur flet me shumë njerëz, sepse nuk mund t’i dëgjojë ato që thonë

Mënyrat e trajtimit

Gordon Harrison , shefi audiolog në Specsavers, thekson se “dëgjimi i të gjithëve është unik, prandaj është kaq e rëndësishme të mbroni dëgjimin tuaj, veçanërisht nëse vëreni ndryshime ose jeni të rrethuar nga zhurma të forta, veçanërisht në punë”.

Kështu që ai sugjeron që “gjëja më e mirë për të bërë është të siguroheni që të mos dëgjoni kurrë muzikën tuaj me volum më shumë se 60% , t’u jepni veshëve pushime të rregullta dhe kur e dini se do të rrethoheni nga zhurma e madhe , sigurohuni që të merrni mbrojtjen e dëgjimit .”

Siç vëren ai , “zhurma e lartë jo vetëm që mund të shkaktojë dhimbje, tringëllimë në veshët dhe humbje të përkohshme të dëgjimit , por ekspozimi afatgjatë ndaj zhurmës mund të shkaktojë dëmtime të përhershme nervore të pakthyeshme , të cilat mund të mos shfaqen për disa vite. Parandalimi është gjithmonë alternativa më e mirë, kështu që nëse vëreni ndonjë ndryshim në dëgjimin tuaj, sigurohuni që të bëni një test falas nga audiologu juaj.”