Simptomat e sklerozës së shumëfishtë mund të shfaqen që në të njëzetat, duke u shfaqur dhe zhdukur në intervale të parregullta. Sipas Shoqatës së Sklerozës Multiple të Amerikës, më shumë se dy milionë njerëz në mbarë botën vuajnë nga kjo sëmundje

Diagnoza fillestare nuk është gjithmonë e lehtë sepse disa nga simptomat janë mjaft të përgjithshme dhe mund të lidhen me sëmundje ose gjendje të ndryshme. Gratë kanë dy deri në tre herë më shumë gjasa të preken nga kjo sëmundje dhe më poshtë lexoni cilat janë simptomat e hershme më të zakonshme të sklerozës së shumëfishtë.

Shikimi i dëmtuar

Është normale të ndjeni efekte të caktuara dhe që sytë tuaj kanë nevojë për kohë për t’u përshtatur nëse shikoni në një ekran për tetë orë çdo ditë në punë. Megjithatë, nëse edhe në ditët kur nuk punoni ose në përgjithësi nuk merreni me një punë të tillë, vëreni turbullim të shikimit ose humbje të shikimit, shkoni te mjeku, veçanërisht nëse simptomat shfaqen vetëm në njërin sy.

“Disa pacientë e përshkruajnë problemin e shikimit si shikim përmes xhamit të turbullt ose përmes ujit, dhe ndonjëherë ka dhimbje ose vështirësi në lëvizjen e kokës së syrit,” shpjegon Kathleen Costello, presidente e Shoqatës së Sklerozës Multiple të Amerikës.

Marramendje

Për shkak të temperaturave të larta ose përpjekjeve të mëdha fizike, të gjithë ndonjëherë përjetojmë marramendje, por ajo që tregon sklerozën e shumëfishtë zakonisht shfaqet si një rrufe në qiell dhe godet me intensitet të lartë, aq sa mund të shkaktojë edhe marramendje ose të vjella.

Natyrisht, marramendja mund të jetë edhe simptomë e problemeve të tjera shëndetësore, si sheqeri i ulët ose presioni i ulët i gjakut. Në çdo rast, nëse marramendja juaj ndodh shpesh, është mirë të shkoni te mjeku.

Lodhje kronike

Lodhja që zgjat me javë të tëra dhe ju pengon të kryeni edhe detyrat më të thjeshta është sigurisht një shenjë shqetësimi dhe një arsye për t’u vizituar te mjeku. “Njerëzit me sklerozë të shumëfishtë e përshkruajnë lodhjen e tyre si gjithëpërfshirëse dhe aq të rëndë sa që edhe detyrat e thjeshta janë shumë të vështira për ta”, shpjegon Costello.

Mpirje dhe ndjesi shpimi gjilpërash

Meqenëse skleroza e shumëfishtë sulmon sistemin nervor qendror, është logjike që ajo të ndikojë edhe në nerva, gjë që mund të rezultojë në mpirje ose ndjesi shpimi gjilpërash. Pra, nga ekstremi në ekstrem: mund të privoheni nga çdo ndjenjë, për shembull, në duart tuaja, ose mund të keni një ndjenjë të ngjashme me atë kur një milingonë ose ndonjë insekt tjetër ecën mbi ju.

Problemet e fshikëzës

Problemet e fshikëzës ndodhin në 80 për qind të pacientëve me sklerozë të shumëfishtë. Ato manifestohen si një ndjenjë e vazhdueshme e nevojës për të urinuar dhe mund të ndodhë edhe diarre ose kapsllëk, raporton Women’s Health.

Probleme njohëse dhe emocionale

Meqenëse sistemi nervor është qendra e funksioneve tona njohëse dhe emocionale, nuk është çudi që skleroza e shumëfishtë mund të shkaktojë probleme në funksionimin e tij. Rreth 60 për qind e pacientëve ankohen për probleme me shumë detyra, përqendrim ose vëmendje, si dhe për vështirësi në kujtesë.

Në fushën e emocioneve mund të ndodhin depresion, nervozizëm, ndryshime të papritura të humorit apo “shpërthime emocionale”, si të qara apo të qeshura të pakontrollueshme dhe të paprovokuara.

Dhimbje muskulore

Gjysma e njerëzve që vuajnë nga skleroza e shumëfishtë jetojnë me dhimbje të përditshme, të cilat shpesh shoqërohen me lëvizje ose dobësi të pakontrollueshme. Këmbët janë zakonisht pjesa e parë e trupit e prekur nga këto simptoma, e ndjekur nga shpina.