Pasi ta hapni siç duhet shishen, shampanja juaj ka një datë skadence prej 3 deri në 5 ditë. Pas kësaj, ajo do të bëhet pa shije dhe aroma do të avullojë. Disa verëra të gazuara, të tilla si Prosecco, nuk zgjasin aq gjatë sa verërat e gazuara të bëra duke përdorur metodën tradicionale të shampanjës. Pra, nëse zgjidhni Prosecco, konsumojeni menjëherë, jo pas 3 ditësh pas hapjes së tapës.

Dëshironi të dini se sa zgjat një shishe shampanje e pahapur? Nëse e ruani siç duhet, mund të prisni që të zgjasë nga 3 deri në 7 vjet, në varësi të llojit. Disa verëra të shkëlqyera të gazuara mund të vazhdojnë të përmirësohen edhe pas një dekade. Mos e ruani shampanjën tuaj në frigorifer. Lëreni në një vend të freskët dhe të errët derisa të jeni gati për ta shijuar. Kur të vijë koha për ta pirë, vendoseni në frigorifer për rreth 30-45 minuta ose vendoseni në një tepsi akulli, të cilin do ta mbushni gjysmën me akull dhe gjysmën tjetër me ujë të ftohtë.

Truku për të mbajtur të freskët një shampanjë të hapur është ta mbyllni me një tapë shampanjë. Këto tapa speciale janë hermetike, kështu që nuk lejojnë daljen e gazit, ndaj përdorni ato sapo të përfundoni servirjen. Në rast se nuk keni një tapë shampanje, gjëja më e mirë për të bërë është të vendosni një tapë vere të zakonshme në shishe për të mbajtur flluskat brenda dhe oksigjenin jashtë. Nëse kjo nuk funksionon, mbështilleni pjesën e sipërme të shishes me pak mbështjellës plastik dhe sigurojeni me një brez gome.

A prishet ndonjëherë shampanja? Sigurisht që edhe shampanja prishet. Si do ta kuptoni? Do të jetë pa flluska dhe aromat e frutave do të jenë zbehur dhe do të zëvendësohen nga një erë uthulle. Do të ketë shije të thartë dhe përgjithësisht të pakëndshme, kështu që nuk është e mirë as për gatim. Mënyra më e mirë për të shmangur humbjen e një shampanje është e thjeshtë, ruajeni për raste kur do të keni shoqëri për ta përfunduar, përndryshe merrni një shishe më të vogël. /TAR/