Njerëzit që konsumojnë shumë sheqer kanë më shumë gjasa të zhvillojnë Alzheimer, sipas një studimi të ri.

Gjetja mund të shpjegojë pse njerëzit me prediabet dhe diabet të tipit 2 kanë më shumë gjasa të zhvillojnë sëmundjen neurodegjenerative.

Për të parë se si lidhen këto dy sëmundje, studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit Wake Forest në Karolinën e Veriut përdorën modele kafshësh.

Kur atyre iu dha ujë me sheqer, niveli i glukozës (sheqerit) në gjak u rrit, ndërsa sekretimi i beta-amiloidit në trurin e tyre u rrit.

β-amiloid është një proteinë e trurit, akumulimi patologjik i së cilës krijon pllaka, një shenjë karakteristike e Alzheimerit.

“Zbulimi është i rëndësishëm sepse tregon se sheqeri i tepërt stimulon prodhimin e beta-amiloidit, i cili drejtpërdrejt rrit rrezikun e zhvillimit të sëmundjes Alzheimer”, sipas udhëheqësit të studimit Shannon Lynn Macauley, profesor i asociuar i Fiziologjisë dhe Farmakologjisë në Universitet.

Duke analizuar mostrat e gjakut dhe lëngjeve të tjera nga kafshët, studiuesit identifikuan një mekanizëm molekular në tru që lidh beta-amiloidin me ndryshimet në metabolizëm.

Mekanizmi bazohet në kanalet KATP, të cilat regjistrojnë energjinë që duhet të funksionojnë neuronet. Ndërprerja e këtyre sensorëve ndryshon mënyrën se si funksionon truri.

“Duke përdorur teknika gjenetike, ne i hoqëm këta sensorë nga truri. “Rezultati ishte se nivelet e beta-amiloidit nuk prekeshin më kur kafshët pinin ujë me sheqer”, tha Macauley.

Funksioni i këtyre sensorëve ishte gjithashtu i ndryshëm në trurin e kafshëve me sëmundjen Alzheimer, shtoi ai.

Gjetjet sugjerojnë se sheqeri ndërhyn disi në këtë mekanizëm molekular. Ata gjithashtu tregojnë se kanalet KATP janë të rëndësishme në zhvillimin e sëmundjes Alzheimer dhe mund të jenë një objektiv për terapitë e ardhshme.

Gjetjet u publikuan në revistën mjekësore JCI Insight.