Studiuesit në Universitetin e Nebraska-Lincoln përdorën pyetësorë për të zbuluar pse gratë dërgonin ‘’nudo’’ burrave.

Arsyeja më e zakonshme, e zgjedhur nga pak më shumë se një e treta e pjesëmarrësve, ishte sepse ata e shihnin atë si një detyrim ose pjesë e të qenit në një marrëdhënie romantike.

Ata gjithashtu zbuluan se gratë kishin motive të tjera për të dërguar nudo, duke përfshirë të ndjehen të eksituar seksualisht dhe për të fituar një ndjenjë fuqie.

“Gratë shpesh dërgojnë imazhe nudo seksuale te burrat, por motivet e grave për të dërguar nudo janë të paqarta”, thonë studiuesit.

“Ne zbulojmë se gratë nuk po dërgojnë pa u menduar imazhe të trupave të tyre te të tjerët, por janë shumë të vetëdijshme për motivimet e tyre.

Siç kanë diskutuar studimet e mëparshme, seksting është një term i gjerë dhe mund të përfshijë tekste eksplicite seksuale, fotografi, video apo edhe video chat eksplicite të transmetuara drejtpërdrejt.

Për këtë studim, akademikët u fokusuan në fotot nudo të dërguara nga gratë te partnerët ose tek interesat romantike, dhe motivimet e tyre për ta bërë këtë.

207 gra pjesëmarrëse në studim ishin studente të kolegjit nga SHBA, të moshës 19 dhe 27 vjeç, të cilat kishin dërguar të paktën një nudo gjatë jetës së tyre.

Ata u pyetën: Sa më hollësisht të jetë e mundur, ju lutemi përshkruani arsyet që u keni dërguar nudo burrave.

Përgjigjet përfshinin presion nga miqtë, këmbëngulnin vazhdimisht derisa pranonin, të jesh argëtuese ose flirtues dhe si një dhuratë seksi për dikë.

Në përgjithësi, motivimi më i zakonshëm deri tani, i zgjedhur nga 35.3 përqind e pjesëmarrësve, ishte pritshmëria e të qenit në një lidhje.

Për më tepër, disa gra ishin të motivuara nga një ndjenjë pushteti dhe kontrolli.

Njëra tha: Doja të ushtroja një ndjenjë pushteti mbi burrat të cilëve u dërgova nudo. Unë mund t’i bëj ata të më dëshirojnë dhe ata do të bënin gjithçka për të bërë një foto.

Në disa raste, gratë përmendën dhunën ose detyrimin si arsye që dërgonin nudo që ai të mos ndahej me ta ose të mos bëhej më abuziv.

“Femrat kanë shumë motivime për të dërguar nudo, duke gjeneruar spontanisht mbi 20 motive të veçanta”, thotë ekipi.

“Motivet e marrëdhënies ishin më të përhapurit, ndërsa motivet e dhunshme, motivet instrumentale dhe përdorimi i drogës ose alkoolit rrallë nëse ndonjëherë si motive për të dërguar nudo.”

Çfarë është sexting?

Sexting përkufizohet si dërgimi ose marrja e fotografive nudo ose pjesërisht nudo ose mesazhe të shkruara seksualisht të qarta për të tjerët nëpërmjet mesazheve, faqeve të rrjeteve sociale, aplikacioneve ose formave të tjera të komunikimit.

Shumë studime vlerësojnë sekstingun vetëm si dërgim ose marrje fotografish nudo, ndërsa disa vlerësojnë gjithashtu video dhe mesazhe të shkruara me përmbajtje seksuale.

A ËSHTË LIGJOR SEXTING?

Sexting është kur një person dërgon një imazh eksplicit për veten dhe ia dërgon atë një shoku, bashkëshorti, të dashurit ose të dashurës përmes telefonit celular.

Sekstimi është i ligjshëm nëse ndodh midis të rriturve që pranojnë.

Megjithatë, nëse një personi i dërgohet material seksualisht pa miratimin e marrësit, dërguesi mund të jetë subjekt i akuzave për ngacmim.

Kushdo që ka ose dërgon imazhe eksplicite të dikujt nën moshën 18 vjeç është duke shkelur ligjin.

“Është e paligjshme në Angli të ndash një imazh të dikujt nën moshën 18 vjeç në mënyrë seksuale, p.sh. i zhveshur, me të brendshme, edhe pse konsensuale”, tha për MailOnline John Synnott në Universitetin e Huddersfield.

Është gjithashtu e paligjshme që dy persona nën moshën 18 vjeç të shkëmbejnë imazhe dhe video seksuale.